10 bewezen gezondheidsvoordelen van het drinken van whisky Lifestyle
Auteur
16/05/2020 20:31

10 bewezen gezondheidsvoordelen van het drinken van whisky


Je had het al kunnen weten, want vandaag is het 'Wereld Whiskydag'. Als liefhebbers van dit stoere mannenvocht (klinkt vies, is het niet) was dit voor ons een mooie aanleiding om een tiental redenen op te sommen waarom het drinken van whisky niet alleen lekker is, maar ook nog eens een flink aantal gezondheidsvoordelen op kan leveren.

In willekeurige volgorde: 10 gezondheidsvoordelen van het drinken van whisky 👇

1. Je wordt er niet dik van

Aangezien whisky geen koolhydraten of vetten bevat en het ook calorie-technisch eigenlijk niet zoveel voorstelt, kun je het - in tegenstelling tot bier, wijn of alle andere alcoholische drankjes waar je frisdrank bij gooit - prima drinken als je keihard voor je 2021 summer ready sixpack aan het trainen bent. 

2. Whisky breekt schadelijke cellen af

Omdat er antioxidanten in dit goddelijke drankje zitten, verklein je hiermee de kans dat je ziek wordt. Daarnaast bevat het ook 'ellagzuur' wat ervoor zorgt dat schadelijke cellen worden afgebroken. Wij zijn natuurlijk geen Aleksandr Loekasjenko die wodka voorschrijft om immuun voor COVID-19 te worden, maar je zou naast of in plaats van de griepprik ook gewoon een flesje whisky kunnen aanschaffen om de winterperiode mee door te komen 🥃

3. Whisky werkt ontstekingsremmend

Nu we gezondheidtechnisch toch zo lekker bezig zijn: naast dat het schadelijke cellen afbreekt, werkt het ook nog eens ontstekingsremmend. Net als rode wijn bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en dus ziektes de kop in kunnen drukken.

👉 Zeggen wij niet alleen (en een heel groot deel van de interwebs), maar ook Dr. Jim Swan die jaren geleden al voor de goede eigenschappen van dit levenswater pleitte

4. Whisky verlaagt je cholesterol

Die good guy whisky helpt niet alleen om cholesterolvorming in je aderen tegen te gaan, hij zorgt er ook nog eens voor dat het opgebouwde cholesterol beter wordt afgevoerd. Alsof dat nog niet genoeg is, helpt het ook je aderen 'ontspannen' zodat het bloed er makkelijker doorheen stroomt, want natuurlijk de kans op een beroerte ook weer kleiner maakt.

Whisky ❤ Hart

5. Het is goed voor je geheugen

Volgens dit onderzoek (staat op het internet dus is het waar) draagt het drinken van 1 tot 6 glazen whisky per week bij aan het verminderen van de kans op dementie. En dan niet een klein beetje, maar zelf tot 50%! Sterker nog, je scoort op dit vlak zelfs beter dan niet-drinkers.

6. Whisky is goed voor de spijsvertering

Pepsine is een stofje in je lichaam dat nodig is voor een soepele spijsvertering en dit enzym wordt door whisky aangewakkerd. 

Pepsine is een enzym dat tijdens de vroegste stadia van de spijsvertering in de maag eiwitmoleculen splitst zodat eiwitten kunnen worden afgebroken/verteerd tot enkel nog vrij lange aminozuurketens, polypeptiden genoemd (vertering van eiwitten is nu voltooid).

Oftewel moeite met poepen? Drink gewoon een lekker glaasje en je darmen houden weer van je 💩

7. Whisky houdt je warm

Met name in de winter drinken wij het liefst een lekker glaasje en dat is niet in de laatste plaats vanwege het verwarmende effect dat dit drankje heeft. Whisky in het bijzonder vergroot de haarvaten en helpt met het circuleren van je bloed. Ergo: daar krijg je het lekker warm van.

8. Een mooie aanleiding voor een goed gesprek

Wat is er nou lekkerder dan met een paar vrienden rond een vuurtje zitten, een goed gesprek te voeren en van een glaasje whisky genieten? Ja we weten het: dat klinkt als ouwelullenpraat, maar ooit komt er een dag dat ook jij dit gaat waarderen.

9. Weg met de stress

Mensen die "druk, druk, druk" kunnen zeggen zijn over het algemeen helemaal niet zo druk, maar vooral chaotisch in hun hoofd. Daarentegen zijn er ook mensen die écht druk zijn en laat het nou voor die personen extra belangrijk zijn om af en toe ook even te relaxen. Je raadt het al: whisky helpt je ook daar bij.

Je bloed stroomt net ff wat lekkerder door je lichaam waardoor je organen meer lucht krijgen. Je spieren en zenuwen ontspannen meer en je VOELT de stress uit je lichaam vloeien. Heus!

10. Maar is whisky dan ook echt gezond?

Met al deze eigenschappen kunnen we eigenlijk maar één conclusie trekken: met een whisky'tje op z'n tijd word je niet alleen gelukkiger, maar de kans dat je langer leeft is ook aannemelijk!

Het blijft natuurlijk gewoon een alcoholische drank, dus écht gezond is wellicht wat overdreven, maar zoals je kunt lezen zijn er wel degelijk positieve effecten van het drinken van dit heerlijke levenselixer. Oké, je moet natuurlijk niet meteen een complete fles achterover tikken want Whisky drinkt je met mate(n).

#cheers

Op dit moment bekeken

Op dit moment bekeken

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

Reacties

Reacties