
Werken tot je erbij neervalt: 7.000 Nederlanders krijgen kanker van hun baan
Ziek van je werk? Letterlijk, zo blijkt
Je weet dat werken niet altijd gezond is, maar blijkbaar is het soms ook dodelijk. Jaarlijks krijgen zo’n 7.000 Nederlanders kanker door hun werkplek. Of het nu gaat om schadelijke stoffen, een overdosis uv-straling of gewoon een gebrek aan bescherming, je werk kan dus letterlijk je dood worden. TNO heeft in opdracht van KWF Kankerbestrijding onderzocht hoe groot het probleem is en – verrassing – de resultaten zijn niet mals.
Chemische ellende en diagnoses die je liever niet hebt
Uit het onderzoek blijkt dat er elk jaar minstens 3.900 kankergevallen te linken zijn aan werk. Alsof dat nog niet genoeg is, komen er nog eens 3.100 gevallen van basaalcelcarcinoom bij – een vorm van huidkanker die gelukkig meestal niet dodelijk is, maar toch ook niet bepaald een cadeautje. Omdat het geen ‘echte’ levensbedreigende kanker is, worden deze gevallen vaak niet eens volledig geregistreerd. Lekker handig.
Asbest: de onzichtbare sluipmoordenaar
Longkanker blijft de absolute koning onder de werkgerelateerde kankers, en oude vriend asbest is daar een grote schuldige in. Hoewel het spul sinds 1993 verboden is, ligt het nog overal stof te verzamelen in oudere gebouwen en installaties. In 2021 kregen ruim 1.400 mensen longkanker door asbest. Maar ach, het opruimen van die rommel is duur, dus we laten het gewoon lekker liggen.
Bij vakbond FNV vielen ze bijna van hun stoel bij het horen van deze cijfers. "Niet eerder is in Nederland zo nadrukkelijk de relatie gelegd tussen werk en kanker," aldus bestuurder David van de Geer. Hij vindt dat er strengere regels moeten komen, betere naleving en meer controles.