Waarom jij geen gekke sites moet bezoeken zonder een VPN Tech
Auteur
Door Arifje
op 11/08/2022

Waarom jij geen gekke sites moet bezoeken zonder een VPN


Er zijn de laatste jaren heel wat slechte websites bijgekomen. Kenmerk van zo’n website is vaak dat je iets gratis krijgt. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van een online mediaspeler gratis naar films en series kijken. Of je probeert illegale software te downloaden. In de meeste gevallen loop je dan een aanzienlijk risico. De kans is namelijk groot dat cybercriminelen te weten komen waar je ongeveer woont, welke websites je bezoekt en andere gevoelige informatie te weten komen. Door verkeerde websites te bezoeken kun je je online privacy behoorlijk naar de Filistijnen helpen. Niet handig dus, maar hoe kun je die risico’s tegengaan?

Gevaren bezoeken slechte websites

Als je een website bezoekt die niet als betrouwbaar bekend staat, is de kans groot dat je zelf het product bent. Bijvoorbeeld doordat je een aanbod krijgt om zonder ervoor te betalen films en series te kijken. Meestal gaat voor niets de zon op en wordt je privacy flink geschonden. Zo kan een website bol staan van de reclames. Die reclames worden dan gebaseerd op je eerdere zoekverleden (met een filterbubbel tot gevolg). Door naar duistere websites te surfen, wordt een nieuw netwerk aan gepersonaliseerde advertenties gemaakt. Je ziet opeens advertenties van adverteerders die je liever niet wilt zien.

Je wilt immers niet dat als je kinderen hebt, je kinderen te zien krijgen op welke websites jij je vrije uurtjes doorbrengt. Als je geen VPN gebruikt, wordt het internetverkeer niet voldoende versleuteld. Daardoor is het mogelijk om je online te volgen. Bijvoorbeeld aan de hand van je IP-adres. Dankzij je IP-adres weten adverteerders waar je je ongeveer bevindt. Op die manier is het mogelijk dat je na het bezoeken van rare sites opeens advertenties krijgt te zien voor seksdating in je regio.

Verbergen van verkeer voor je internetprovider

Je wilt niet de hele dag gevolgd worden door je internetprovider. Toch is de realiteit dat de provider kan zien naar welke websites je surft. Als je te vaak naar gekke websites surft, mag de provider je in principe waarschuwen of zelfs je abonnement opzeggen. Daarom is het verstandig om het internetverkeer voor je provider verborgen te houden. De provider kan anders maatregelen nemen. Als je niet wilt dat je gevolgd wordt, kun je het beste je internetverbinding versleutelen. Op die manier ben je anoniem voor adverteerders, maar ook voor je eigen provider. Door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, kun je je online anonimiteit vergroten.

De oplossing: een VPN gebruiken

Door een virtuele privénetwerk - dat is de letterlijke vertaling van een VPN - te gebruiken, is het mogelijk om een verbinding te gebruiken die ervoor zorgt dat al je internetverkeer extra veilig is. Het grootste voordeel van een VPN gebruiken, is dat je niet meer gevolgd kunt worden. Normaalgesproken word je gevolgd doordat je overal een IP-adres achterlaat. Daarmee laat je online voetstappen na. Iedereen kan een IP-adres gemakkelijk traceren, waardoor je locatie ook ongeveer te achterhalen valt. Toegegeven, je zult niet meteen mensen aan de deur krijgen, maar je IP-adres kan wel degelijk gebruikt worden om je locatie bij benadering te achterhalen. Minder nattevingerwerk dan je denkt, dus.

Daarnaast is het risico dat alles wat je op het internet doet, wordt bijgehouden. Bijvoorbeeld door kwaadaardige software of door je internetprovider. Met een VPN kun je je internetverkeer versleutelen. Je maakt dan verbinding met de server van de VPN-provider. Daardoor gaat al het internetverkeer via de verbinding van je VPN-aanbieder. Zo krijg je een ander IP-adres en laat je minder sporen achter. Daardoor ben je een stuk anoniemer op het internet. Bijkomstigheid: als je een VPN gebruikt kun je ook geblokkeerde sites bezoeken.

VPN installeren

Om een VPN te gebruiken, dien je eerst een VPN-aanbieder te zoeken. Surfshark en NordVPN staan bekend als betaalbare, goede aanbieders. Als je de juiste keuze hebt gemaakt, kun je er een account aanmaken. Je betaalt hooguit een biertje per maand voor een abonnement. Daarna kun je de software downloaden en installeren op bijvoorbeeld je smartphone, laptop, tablet of computer. Het is dan een kwestie van verbinding maken met de VPN. Zo ben je meteen goed beveiligd. En dankzij de ingebouwde kill switch valt je internetverbinding uit als je geen verbinding meer hebt met de VPN. Zo kun je altijd online anoniem surfen. Een kind kan de was doen!

/ / Ook de moeite waard

Delen

/ / Gerelateerd

/ / Meer Nieuws

/ / Populair