De mediaconsumptie verandert, met allerlei gevolgen van dien Random
Auteur
Door Arifje
op 30/08/2022

De mediaconsumptie verandert, met allerlei gevolgen van dien


De laatste jaren is het steeds sneller gegaan, de technologische ontwikkeling. Van de nieuwste smartphones tot de grootste televisies en van supersnelle computers tot complete smart home systemen. Deze veranderingen en moderniseringen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Met deze innovaties is ons leven verandert, zowel op het gebied van ons werk als privé. Zo hebben we tegenwoordig meer video meetings met collega’s of klanten maar consumeren we ook steeds meer media thuis.

En met name op dat laatste hebben de grootste veranderingen zich voorgedaan, grote veranderingen op het gebied van mediaconsumptie -en belevenis.

De verwachte explosieve digitalisering

Uit een onderzoek van emerce.nl is gebleken dat personen jonger dan 35 jaar de grootste digitale switch teweeg gebracht hebben en dat ook de doelgroepen 35-49 en 50-64 voor de nodige digitale transformatie gezorgd hebben. Zo worden tegenwoordig nieuwsberichten en artikelen meer online gelezen dan op papier en ook op vlak van TV is er een soortgelijke trend te zien. De traditionele manier van televisiekijken wordt vervangen door een meer modernere manier.

Personen jonger dan 35 jaar zorgen namelijk voor een daling in de televisiekijktijd van maar liefst 20 tot % en 45%. Ze consumeren met name omdat die vooral films en series consumeren via video -en streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Amazon Prime. Dit duidt op het feit dat televisie (en de lineaire kijkbelevenis) vooral geconsumeerd wordt door de oudere generatie.

Tik Tok en Instagram domineren de sociale mediawereld

De tijd dat Facebook het meest populaire sociale media platform was, is volledig verleden tijd. Uit onderzoek van marketingfacts.nl blijkt dat Tik Tok, Instagram en Twitter tegenwoordig de sociale mediawereld domineren. TikTok is de grootste stijger want het afgelopen jaar groeide het in Nederland met maar liefst 75% (1,7 miljoen gebruikers naar 3 miljoen). Instagram blijft het ook goed doen, want er werd dit jaar al een groei van 11% ten opzichte van vorig jaar vastgesteld. Ook Twitter wint tegenwoordig opvallend veel aan populariteit, want dit jaar is het Twittergebruik met maar liefst 22% gestegen tot 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers.

De gevaren van de sociale mediawereld

Met het toegenomen gebruik van social media is er ook iets anders wat toegenomen is, cyberpesten. Cyberpesten is een groeiend fenomeen en volgens een onderzoek worden jaarlijks ongeveer 400.000 jongeren online gepest, en 30% ervaart het meer dan eens. Cyberpesten neemt toe en ouders, leerlingen, volwassenen en scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit probleem aan te pakken.

Dag tegen het cyberpesten

Een paar weken geleden - half juni - werd de werelddag "Stop cyberpesten" gevierd. In Nederland vindt van 26 t/m 30 september dit jaar de ‘Week tegen het pesten’ plaats. In verband met deze evenementen is op de website van ExpressVPN een interessante infographic gepubliceerd met tips om online pesten te verminderen en ervoor te zorgen dat jouw privacy online beter gewaarborgd blijft. Misschien dat deze tips kunnen helpen om cyberpesten terug te dringen. Elk geval is er één te veel.

Tips tegen cyberpesten

Als jij zelf slachtoffer bent van (cyber)pesten of je kent iemand in je omgeving die gepest wordt zijn er een aantal tips die jou misschien kunnen helpen.

Wees je allereerst bewust van de risico’s. Alles wat je plaatst op het internet blijft daar voor ‘eeuwig’ bewaard. Wees dus voorzichtig met privégegevens, het plaatsen van persoonlijke foto’s etc.

Geen paniek - Handel niet uit angst.

Dit is waar de pester naar op zoek is. Praat met iemand die je vertrouwt - emotionele steun zal van pas komen.

Praat er over

Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Een goede vriend, een bedrijfsarts of vertrouwenspersoon. Het is belangrijk dat je je verhaal kwijt kunt en je gehoord voelt.

Blokkeer een gebruiker of beperk contact

Doe niet mee en neem geen wraak. Stalkers verwachten meestal interactie.

Verzamel het bewijs

Print of maak screenshots van verontrustende berichten voor mogelijke juridische stappen.

Meld misbruik via het betreffende platform

Cyberpesten is in strijd met de Servicevoorwaarden van alle grote platforms.

Voor adolescente slachtoffers - probeer hulp van school te krijgen

Als een kind wordt lastiggevallen door iemand van dezelfde school, moet de school de zaak onderzoeken en de veiligheid van het kind waarborgen.

Schakel zo nodig de politie in

Internetbedreigingen zijn in de meeste landen illegaal.

Onthoud dat het probleem ernstig is en niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het is een veelvoorkomend fenomeen en het kan ons of onze dierbaren treffen. Laten we dus reageren op storend gedrag op internet en passende maatregelen nemen om dit vanaf het begin tegen te gaan.

/ / Ook de moeite waard


Meer over
Delen