Delen is lief

Email

De A van Ali: het 'spelling-alfabet' is niet inclusief genoeg dus moet worden aangepast

Inclusiviteit, het toverwoord van de laatste paar jaren. Zo moest er al een heleboel op de schop, van stemacteurs tot aan speelkaarten, maar het volgende punt op de agenda zagen we niet aankomen: het spellingsalfabet. Je weet wel, de A van Anton, de B van Bernard tot aan de Z van Zacharias. Altijd handig als je aan de telefoon iets moet spellen.

Niet inclusief genoeg volgens Jill Mathon en Desiré van den Berg, die vonden dat al die wittemannennamen (op twee vrouwen na) écht niet meer konden en dus ontwikkelden ze een compleet nieuw alfabet. Inclusief uiteraard, dus vanaf nu is het de A van Ali, de F van Fatima, de L van Lorenzo en de Z van jawel, Zeynep. Zucht. We verzinnen het écht niet. Saillant detail: het complete team dat hieraan werkte was blank, én vrouw. Lekkere afspiegeling van de maatschappij!

Wij zijn twee witte Hollandse vrouwen die dit probleem aankaarten. Daar kun je wat van vinden en daar hebben we over nagedacht. Maar we hebben geen geld om dit project te financieren. Alles is gedaan door vrijwilligers en nul budget. Moet ik dan mensen van kleur vragen mee te helpen met het oplossen van een probleem dat gecreëerd is door witte mensen, zonder ze te betalen? Nee, laat ons dan maar ons privilege inzetten om dit probleem aan te ­kaarten. (Bron: AD.nl)

We dachten eigenlijk dat we voor 2021 onze portie 'nieuws waarvan je je scrotum in de sapcentrifuge wil hangen' wel hadden gehad, maar blijkbaar was er toch nog ruimte voor iets nieuws.

Met vriendelijke groet,

De S van Shaniqua,
de K van Khe’Diangely,
de O van Olakunle,
de F van Fraichellynn,
de T van Ty-quènsió,
de E van Eviäntilly,
de N van Nana-Frimpong.

Artikel delen

Embed code

Anderen bekeken ook

Topreactie (+)

Ferdinand-Lodewijk-Isaak-Karel-Karel-Eduard-Rudolf  Otto-Pieter  Maria-Eduard-Theodoor  Jan-Eduard Gerard-Eduard-Zacharias-Eduard-Isaak-Karel

Reacties ()

Heb je onze app al?

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail