De A van Ali: het 'spelling-alfabet' is niet inclusief genoeg dus moet worden aangepast Nieuws
Auteur
02/11/2021 12:00

De A van Ali: het 'spelling-alfabet' is niet inclusief genoeg dus moet worden aangepast


Inclusiviteit, het toverwoord van de laatste paar jaren. Zo moest er al een heleboel op de schop, van stemacteurs tot aan speelkaarten, maar het volgende punt op de agenda zagen we niet aankomen: het spellingsalfabet. Je weet wel, de A van Anton, de B van Bernard tot aan de Z van Zacharias. Altijd handig als je aan de telefoon iets moet spellen.

Niet inclusief genoeg volgens Jill Mathon en Desiré van den Berg, die vonden dat al die wittemannennamen (op twee vrouwen na) écht niet meer konden en dus ontwikkelden ze een compleet nieuw alfabet. Inclusief uiteraard, dus vanaf nu is het de A van Ali, de F van Fatima, de L van Lorenzo en de Z van jawel, Zeynep. Zucht. We verzinnen het écht niet. Saillant detail: het complete team dat hieraan werkte was blank, én vrouw. Lekkere afspiegeling van de maatschappij!

Wij zijn twee witte Hollandse vrouwen die dit probleem aankaarten. Daar kun je wat van vinden en daar hebben we over nagedacht. Maar we hebben geen geld om dit project te financieren. Alles is gedaan door vrijwilligers en nul budget. Moet ik dan mensen van kleur vragen mee te helpen met het oplossen van een probleem dat gecreëerd is door witte mensen, zonder ze te betalen? Nee, laat ons dan maar ons privilege inzetten om dit probleem aan te ­kaarten. (Bron: AD.nl)

We dachten eigenlijk dat we voor 2021 onze portie 'nieuws waarvan je je scrotum in de sapcentrifuge wil hangen' wel hadden gehad, maar blijkbaar was er toch nog ruimte voor iets nieuws.

Met vriendelijke groet,

De S van Shaniqua,
de K van Khe’Diangely,
de O van Olakunle,
de F van Fraichellynn,
de T van Ty-quènsió,
de E van Eviäntilly,
de N van Nana-Frimpong.

Op dit moment bekeken

Op dit moment bekeken

Meer over
Delen

Reacties

Reacties