Multiculti-voorleesboek wekt woede: 750 jaar Amsterdam gevierd met 'peuterpropaganda' Politiek
Auteur
Door J.H
op 29/05 11:01

Multiculti-voorleesboek wekt woede: 750 jaar Amsterdam gevierd met 'peuterpropaganda'


Educatie of indoctrinatie? Tradities verdwijnen uit jubileumboekje

Amsterdam bestaat 750 jaar en wie jarig is, trakteert. De gemeente verspreidt 60.000 gratis kinderboeken onder basisschoolleerlingen in groep 1 tot 4. Het gekozen boek: Feest in Amsterdam van Ellen Brudet. Een multicultureel voorleesboek vol ‘alledaagse avonturen’, maar zonder ook maar één verwijzing naar typisch Nederlandse of Amsterdamse tradities.

Wél een inclusieve draaimolen, géén Koningsdag

JA21-senator Annabel Nanninga kreeg het boek in handen en fronste de wenkbrauwen. "Ik hoopte op een leuk boekje voor 750 jaar Amsterdam, maar ik heb niet de indruk dat het over Amsterdam ging." Geen Koningsdag, geen Sinterklaas, geen Kerstmis. Wel Keti Koti, Holi-Phagwa en – toch nog een knikje naar de Amsterdamse geest – een homohuwelijk op de pont. En een burgemeester in een rolstoel die verdacht veel op Femke Halsema lijkt, op een soort draaimolen.

De draaimolen draait maar één kant op

"Het is wéér een instrument om identiteitspolitiek door te drukken," aldus Nanninga. Ze hekelt het eenzijdige beeld waarin conservatieve religieuze feesten wél worden uitgelicht, terwijl seculiere of autochtone tradities vrijwel geheel ontbreken. "Alsof er geen autochtoon, seculier kind meer in de stad woont."

De uitgever noemt het boek ‘ontzettend vrolijk’ en benadrukt dat de gemeente zich inhoudelijk niet heeft bemoeid. Dat de burgemeester op Halsema lijkt? "Geheel toevallig. Maar wel een leuke kwinkslag."

Bij Nieuws van de Dag mocht Nanninga haar gal spuwen over het boekje:

X/@JuisteAntwoord

Gedeelde geschiedenis, selectief gevierd

Het boek sluit volgens de gemeente aan bij burgerschapsonderwijs, met nadruk op ‘diversiteit en gedeelde geschiedenis’. Dat de gedeelde geschiedenis hier vooral selectief wordt ingevuld, is bijzaak. Joodse feestdagen ontbreken, net als 4 en 5 mei. Een Suikerfeest mét ziekenhuisbed haalde het boek wél.

Volgens JA21-raadslid Cas van Berkel is het ‘niet het juiste middel’. "Het is identiteitspolitiek waarbij ook homo’s gebruikt worden als minderheden om diversiteit op te leggen." Van Berkel zal vragen stellen aan de burgemeester.

Hieronder de kaft van het boekje:

Tim Hofman niet onder de indruk

Opiniemaker Wierd Duk deelde verontwaardigd beelden uit het boek op X. "Check die plaatjes", schreef hij erbij. Tim Hofman pakte deze tweet onmiddellijk op en deelde het op Threads met onderstaande cynische tekst:

/ / Anderen bekeken ook


Meer over
Delen

/ / Reacties