
Zweetlucht, ui of oude sokken? Dit is waarom sommige mensen keihard stinken
Dermatoloog legt uit hoe dit komt
Sommige mensen ruiken amper, anderen verspreiden een geur waar je een kaasmakerij jaloers mee maakt. Denk aan een mix van oude geitenkaas, ui en soms zelfs rottend vlees. Hoe dat komt legt dermatoloog Folkert Blok uit in De 538 Ochtendshow.
Volgens Blok is lichaamsgeur grotendeels genetisch bepaald. "Mensen dragen verschillende huidbacteriën met zich mee. Meestal zijn dat goede bacteriën, die je huid ook beschermen." Maar vooral de zweetklieren doen een flinke duit in het zakje. "In die klieren zitten stoffen die naar buiten komen. Bacteriën op de huid reageren hierop, en de stoffen die dan vrijkomen, zorgen voor een bepaalde geur." Sommige pechvogels hebben een metabole aandoening waardoor ze naar gekookte kool ruiken. "Dat geeft een zwavelachtige geur af," zegt Blok. De meest voorkomende geuren? Kaas, geit en ui, aldus de dermatoloog. Als je naar ammoniak ruikt dan kan er iets mis zijn met je lever en worden bepaalde stoffen niet goed omgezet.
Wat kun je eraan doen?
Een lichaamsgeur volledig uitroeien is lastig, want die bacteriën horen nu eenmaal bij je. Maar je kunt het wel verminderen. "Deodorant met aluminiumzouten helpt tegen het zweten," zegt Blok. Maar overdrijf het douchen niet. "Dan maak je je eigen huidbacteriën kapot, en dat kan de balans juist verstoren." Kortom, liever een strategische deo-spray dan drie keer per dag onder de douche springen.