Dag haar, hallo glimmende knikker: Waarom je kaal wordt en wat je eraan kunt doen
Auteur
Door redactie
op 25/02 12:31

Dag haar, hallo glimmende knikker: Waarom je kaal wordt en wat je eraan kunt doen


Genetische pech of straf voor je zonden

Kaal worden, de nachtmerrie van elke man met een beetje ijdelheid. De een verliest z’n lokken al tijdens de eerste collegejaren, terwijl de ander op z’n 70e nog steeds een coupe waar menig shampoo-model jaloers op zou zijn. Maar waarom is moeder natuur zo oneerlijk verdeeld?

Volgens dermatoloog Waalboer-Spuij spelen hormonen en de doorbloeding van je schedel een grote rol. "Je hoofdhuid zit als een strakgespannen trommelvlies over je schedel. Naarmate je ouder wordt, komt er minder zuurstofrijk bloed – en dus minder voedingsstoffen – bij je haar," legt hij uit. En dan kun je dus fluiten naar die volle haardos.

Wil je alvast een blik in de toekomst werpen? Check dan het haar van de vader van je moeder. "We denken dat kaalheid vooral via de vrouwelijke lijn wordt doorgegeven. Maar als je opa kaal is, betekent dat niet automatisch dat jij ook de boel moet gaan polijsten. De kans is alleen wat groter."

Wat kun je eraan doen?

Slecht nieuws: een wondermiddel bestaat niet. "Maar als je merkt dat je haar dunner wordt en je door je haren heen je hoofdhuid kunt zien, zijn er medicijnen die de haargroei stimuleren," zegt Waalboer-Spuij. Minoxidil bijvoorbeeld, dat haaruitval kan verminderen. "Maar wat weg is, is weg. Je kunt alleen proberen te behouden wat je nog hebt."

/ / Dit wil je niet missen


Meer over
Delen

/ / Reacties