Terugkijken: zo greep de ME in bij de Koranverbranding in Arnhem Nieuws
Auteur
15/01 11:30

Terugkijken: zo greep de ME in bij de Koranverbranding in Arnhem


PowNed was aanwezig voor een verslag

Je kunt het haast niet gemist hebben, maar voor degenen die het gehele weekend niet onder de 2 promille hebben doorgebracht nog een kleine samenvatting: Edwin Wagensveld wilde namens Pegida een Koran verbranden in Arnhem. Daar deed hij dan ook dappere pogingen toe, maar nog voordat hij de vlam in het boek zette kreeg hij een stevige karatetrap en sloeg de vlam in de pan. Niet in de Koran.

Vele tegendemonstranten waren aanwezig en zij gooiden met vuurwerk en stenen naar de politie. Wagensveld werd na de trap snel weggeleid om ergere escalatie te voorkomen, maar dat kon niet voorkomen dat meerdere agenten gewond raakten. Er werden drie mensen gearresteerd, en PowNed was aanwezig om verslag van het geheel te doen. Inmiddels willen moskeeën een verbod op het verbranden van heilige boeken.

De reactie van burgemeester Ahmed Marcouch

Beste Arnhemmers, wij hebben in onze stad een verschrikkelijke middag meegemaakt. De koranverbrander is verwond door tegendemonstranten voor hij tot zijn daad kon komen. De politie heeft arrestaties verricht en mogelijk volgen meer aanhoudingen nadat de beelden bestudeerd zijn. Want het demonstratierecht mag nooit tenietgedaan worden door geweld.

Tegendemonstranten krijgen ook het recht te demonstreren, zij horen zich vooraf te melden en krijgen omwille van de veiligheid een plaats waar demonstranten en tegendemonstranten elkaar zien en horen zonder elkaar fysiek aan te vallen. Vanmiddag hebben wij hen zo doende herhaaldelijk verzocht zich te verplaatsen naar het Willemsplein. Toen zij weigerden was een noodbevel onontkoombaar, want wij zijn genoodzaakt om voor onze stad én de openbare orde en veiligheid te beschermen, én het demonstratierecht te waarborgen én de tegendemonstratie mogelijk te maken. Toen zij na herhaaldelijke verzoeken bleven weigerden, was ik helaas genoodzaakt tot inzet van de ME.

Ik voel sterk mee met ons Arnhemse verdriet over de koranverbranding. Het doet ook mij veel pijn. Het juiste om te doen voor mij als burgemeester is onze wet na te leven. Ook als het moeilijk wordt en dit ons Arnhem zwaar beproeft.

De wet verbiedt uiteraard wel degelijk de discriminatie van religieuze mensen, dit spreekt gelukkig vanzelf in Nederland als democratische rechtsstaat.Tegelijk moeten wij het demonstratierecht waarborgen.

Ik begrijp de wettelijke zoektocht naar wegen om de koranverbranding te verhinderen. Inderdaad zijn er gemeenten die verbranding verbieden, geregeld in hun eigen lokale APV. Maar in Arnhem mag het, mits verbranding plaats vindt in een vuurkorf. Hoe erg ik dat zelf ook vind als mens, als burgemeester roep ik iedereen op tot tien te tellen en onze wet na te leven. Help elkaar, kijk naar elkaar om en laten wij ons houden aan de wet.

/ / Ook de moeite waard

Meer over
Delen

/ / Reacties