BIOS uitlezen...
Extinction Rebellion gaat samenwerken met KOZP en waarschuwt gemeenten voor acties Nieuws John Englart
Auteur
03/11/2023 12:02

Extinction Rebellion gaat samenwerken met KOZP en waarschuwt gemeenten voor acties


De snelwegblokkades van Extinction Rebellion zijn voorlopig van de baan, maar inmiddels hebben zij een nieuw doelwit gevonden: gemeenten die nog steeds Zwarte Pieten gebruiken bij de intocht. Hiervoor gaan zij samenwerken met het alom bekende Kick Out Zwarte Piet, en samen hebben ze een waarschuwing geuit aan verschillende gemeenten:

Gemeenten die desondanks in 2023 doorgaan met Zwarte Piet komen wij opzoeken. Dit doen wij middels vreemdzame disruptieve acties, in de stijl waar wij om bekend staan. Wij zullen luid en duidelijk van ons laten horen, ook op dit onderwerp.

Het gaat hierbij overigens om een nieuw opgericht onderdeel van XR: Extinction Rebellion Solidariteit. Deze beweging werd opgericht om "bij te dragen aan klimaatrechtvaardigheid door de handen ineen te slaan met sociale bewegingen die al in actie komen tegen discriminatie en andere vormen van onrecht".

Het persbericht van de organisaties

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Om wat voor acties het precies zal gaan is dus nog onbekend, maar volgens woordvoerder Noor Blokhuis gaat het om "vreedzame, burgerlijk ongehoorzame acties" die inmiddels bij de meeste mensen wel bekend zullen zijn na de blokkades op de A12.

De actiegroepen eisen naast het uitbannen van Zwarte Piet dat in gemeenten beleid komt tegen anti-zwart racisme en de doorwerking van het slavernijverleden, in samenwerking en overleg met de Zwarte gemeenschappen en belangengroepen (lokaal en/of nationaal). 

Vorig jaar liep het in Staphorst flink uit de hand

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

Meer over
Delen

Reacties

Reacties