BIOS uitlezen...
Zo zag de Russische president Vladimir Poetin er als 14-jarig jochie uit Random www.kremlin.ru
Auteur
19/10/2023 18:02

Zo zag de Russische president Vladimir Poetin er als 14-jarig jochie uit


Door het conflict tussen Palestina en Israël zou je bijna vergeten dat er in Oekraïne ook nog steeds stevig gevochten wordt, en dat begon allemaal met een grootschalige inval van de Russen. Deze aanval werd ingezet door Vladimir Poetin, en alhoewel iedereen hem kent als een keiharde man die ondertussen wel een dictator kan worden genoemd, is hij ooit ook kind geweest.

Van kind tot president van Rusland

Vladimir Poetin, geboren op 7 oktober 1952 in het toenmalige Leningrad (nu Sint-Petersburg), begon zijn carrière bij de KGB (de Russische geheime dienst) in 1975. Na bijna twintig jaar spionnenwerk maakte hij de switch naar de politiek.

In de jaren '90 trok hij richting het Kremlin en voordat je het wist werd hij in 1999 door Boris Jeltsin, de toenmalige president, aangewezen als premier van Rusland. Toen Jeltsin plotseling opstapte, werd Poetin de tijdelijke president, om vervolgens de officiële verkiezingen in 2000 te winnen. Met Poetin aan het roer zag Rusland een boost in de economie, grotendeels dankzij de olie- en gasprijzen, maar ook een steviger hand in de internationale politiek.

Van premier tot dictator

Gedurende zijn ambtstermijnen als president en premier heeft Poetin kritiek gekregen vanwege vermeende onderdrukking van politieke tegenstanders, beperkingen op de persvrijheid en mensenrechtenkwesties. Tegenstanders verdwenen plotseling van de aardbodem, en de laatste jaren staat hij natuurlijk vooral bekend als de man die de inval op Oekraïne is begonnen. Maar hoe zag hij er in 1966, oftewel op 14-jarige leeftijd eigenlijk uit?

(Foto links: Poetin op 67-jarige leeftijd (©BSR Agency), foto rechts: Poetin op 14-jarige leeftijd)

Verdwenen tegenstanders

Zoals gezegd kun je in Rusland maar beter openlijk pro-Poetin zijn, anders kan het nog wel eens slecht met je aflopen. Er zijn in de loop der jaren namelijk een hoop tegenstanders uit de weg geruimd, met Yevgeny Prigozhin als meest recente voorbeeld. Bewijzen zijn er natuurlijk nooit, maar na het bekijken van onderstaande lijst wordt het allemaal wel héél toevallig.

1. Yevgeny Prigozhin (2023)
Begon bijna een staatsgreep tijdens het conflict met de Oekraïne en stortte neer in een vliegtuig.

2. Pavel Antov (2022)
Bekritiseerde de Oekraïne-inval en viel prompt uit het raam van een hotel.

3. Ravil Maganov (2022)

Was openlijk kritisch over het Oekraïne-conflict en viel eveneens uit een raam, dit keer van een ziekenhuis.

4. Dan Rapoport (2022)
Steunde openlijk Oekraïne en werd dood voor zijn appartement in Florida gevonden.

5. Mikhail Lesin (2015)

Probeerde een deal met de FBI te sluiten om zichzelf van een aanklacht wegens corruptie te beschermen en werd dood gevonden na een 'aanval op het hoofd met een stomp voorwerk' in Washington DC.

6. Boris Nemtsov (2015)
Was openlijk kritisch over Poetin en werd vanuit het Kremlin 4 keer in zijn rug geschoten.

7. Boris Berezovsky (2013)

Deze Russische oligarch kreeg ruzie met Poetin, vluchtte naar Engeland en werd daar dood in zijn badkamer gevonden met een touw om zijn nek waardoor het op een zelfmoord leek. De lijkschouwer kon zijn dood echter niet verklaren.

8. Natalia Estemirova (2009)

Onderzocht mensenrechtenschendingen in Rusland, werd vanuit haar huis ontvoerd en later dood gevonden met kogels in haar hoofd. Er is nooit een dader gevonden.

9. Stanislav Markelov (2009)

De journalist was kritisch op Poetin en werd nabij het Kremlin door een gemaskerde dader doodgeschoten.

10. Anastasia Baburova (2009)

Probeerde bovenstaande Markelov te redden en werd tevens neergeschoten door dezelfde dader.

11. Alexander Litvinenko (2006)

Was openlijk kritisch op Poetin en werd in Engeland vergiftigd met een kop thee met daarin het middel polonium-210.

12. Anna Politkovskaya (2006)

Schreef boeken waarin ze Poetin bekritiseerde en werd doodgeschoten. De rechter kwam erachter dat het om een huurmoord ging, maar de opdrachtgever is nooit gevonden.

13. Paul Klebnikov (2004)

Schreef artikelen over corruptie en rijke Russen. Werd vermoord tijdens een drive-by, die later een huurmoord bleek te zijn.

14. Sergei Yushenkov (2003)

Wilde bewijzen dat de Russische staat achter het bombarderen van een appartementencomplex zat. Werd doodgeschoten vlak nadat zijn organisatie (Liberal Russia) een officiële politieke partij was geworden.

Wie is Vladimir Poetin eigenlijk?

Deze dingen wil je niet missen

Deze dingen wil je niet missen

📹 Nog wat tijd over? Check het nieuwe videokanaal!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties