Ongelukken waarbij de verzekering geen dekking verleent Random
Auteur
Door Arifje
op 18/08/2022

Ongelukken waarbij de verzekering geen dekking verleent


In Nederland zijn heel wat verzekeringen verplicht, maar de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is er niet één van. Deze verzekering is bedoeld om aansprakelijkheid te vergoeden. Het gaat hier niet om de WA-autoverzekering, maar om de schade die je bijvoorbeeld kunt veroorzaken bij iemand anders of zijn bezittingen. Bijvoorbeeld als iemand gewond is geraakt door jouw schuld. Of omdat je bijvoorbeeld thee over iemand zijn dure laptop hebt gegooid. Ook al is het een ongelukje, je kan soms behoorlijk de portemonnee trekken als je niet verzekerd bent. Zeker als iemand gewond raakt door jouw ongeluk. Om die reden is het toch slim om een AVP te hebben. Maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Want niet alles wordt door de verzekering gedekt.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zorgt ervoor dat je geen torenhoge kosten hoeft te betalen door jouw pech. Je mag zelf weten of je zo’n verzekering wilt afnemen, want het is niet verplicht. Maar als je per ongeluk iemand blijvend invalide maakt, kan dat flink wat geld kosten. Dat geldt ook voor als je de welbekende dure vaas omstoot en zo duizenden euro’s aan schadevergoeding moet betalen. Bij zo’n ongelukje kan het slachtoffer je namelijk aansprakelijk stellen. En let’s be honest: de meeste mensen kunnen de schade niet betalen. Daarom is het handig je toch te verzekeren.

De aansprakelijkheidsverzekering is iets anders dan de WA-verzekering voor motorrijtuigen. Die is wel verplicht en het is goed om te weten dat de AVP geen schade vergoedt aan bijvoorbeeld je auto. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je aan iemand anders zijn bezittingen veroorzaakt. Het gaat hier niet om de schade aan de auto van iemand anders. De AVP dekt niet alleen materiële schade, maar ook letselschade. Als je bijvoorbeeld bij een vriend thuis zijn laptop kapot maakt, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. De verzekering vergoedt dan de schade.

Is je hond geschrokken en bijt hij de postbode terwijl hij een pakketje aflevert? Dan maakt hij kosten om zich in het ziekenhuis te laten behandelen. De hond is jouw verantwoordelijkheid. Daarom word je aansprakelijk gesteld en zal de verzekering de schade vergoeden. Maar er zijn ook zaken die de verzekeraar niet vergoedt.

Wat dekt de AVP niet?

We hadden het al gezegd, maar de aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die te maken heeft met een auto of motor. daarvoor moet je bij je WA-verzekering zijn. Als je iets huurt of leent en het onbedoeld sloopt, krijg je de schade niet vergoed van de AVP. Dat komt doordat het geen eigendom is van jezelf of iemand anders. Het is een geleend voorwerp, waardoor het risico bestaat dat je iets beschadigt.

Stel je voor: je kind of partner gooi per ongeluk jouw nieuwe iPad op de grond. Deze moet je laten repareren. Je kunt dan niet je kind of partner aansprakelijk stellen, omdat deze is meeverzekerd op dezelfde polis. Daarom kun je de verzekeraar niet vragen om de schade te vergoeden. Maar als bijvoorbeeld je kleine zijn teen breekt omdat de iPad op zijn voet is gevallen, kun je deze schade wel vergoed krijgen.

Natuurlijk krijg je ook niets uitgekeerd als je expres de boel stuk maakt. Als je dus alcohol, drugs of andere middelen in je lichaam hebt waardoor je jezelf niet kon beheersen, krijg je de schade niet vergoed. Dat geldt ook als je letselschade toebrengt doordat je iemand een stomp verkoopt tijdens de ruzie in een kroeg. Je kunt ook aansprakelijk worden gesteld als je met een groepje iemand slaat of zijn bezittingen stuk maakt. Maar je krijgt niets uitgekeerd als je simpelweg beter had moeten weten en de groep had moeten verlaten.

Steel je een dure MacBook uit een auto en maak je die stuk? Dan heb je deze onrechtmatig in je bezit. Dat valt sowieso buiten de dekking. Dat geldt ook als je een laptop moet repareren voor je werk. Alle schade die je veroorzaakt tijdens betaald werk, vallen ook niet onder de verzekering. Daarvoor kun je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten als je zzp’er bent. Daarnaast kun je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.

Uitzonderingen

Sommige schades waarvoor je niet aansprakelijk bent, worden toch gedekt. Als je bijvoorbeeld een vriend meehelpt verhuizen en een doos laat vallen, dan krijg je de schade toch vergoed omdat het een vriendendienstje is. Als je gaat voetballen en je breekt per ongeluk de voet van je tegenstander, wordt deze schade ook verzekerd. Alle sport- en spelsituaties worden namelijk toch gedekt door de verzekeraar, ook al kun je er eigenlijk niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Kinderen zijn nog klein en zullen tijdens het spelen en logeren bij een ander vast iets stuk maken. Hoewel je daar niet aansprakelijk voor kan worden gehouden, kun je de schade toch laten vergoeden door de verzekeraar. En als je spullen leent van een particulier en deze per ongeluk beschadigd, wordt de schade toch vergoed. Maar let op: dat geldt niet als je spullen leent van een bedrijf!

/ / Op dit moment bekeken

Delen