Mag ook al niet meer: een trui dragen met het woord "TRUT" erop Random
Auteur
13/04/2022 11:15

Mag ook al niet meer: een trui dragen met het woord "TRUT" erop


Mag er dan helemaal niets meer tegenwoordig en zijn we lekker allemaal aan het woken? Het lijkt er wel op! Cabaretier Jeffrey Spalburg, wie kent hem niet, werd namelijk tijdens een bezoekje aan het Stedelijk Museum aangesproken door een suppoost (een mooi woord voor oppasser). De reden: hij droeg een trui van het merk Trut met, jawel, in grote witte letters TRUT erop. En blijkbaar was er een aantal vrouwelijke bezoekers dat de trui kwetsend vond.

Zijn betoog op Instagram:

WTF! Op de allerlaatste dag naar de tentoonstelling van Remy Jungerman Stedelijk Museum. Blij dat ik alsnog kon komen checken . Geïnspireerd loop ik mijn rondje en ben blij dat ik Remy zelf nog even tegen het lijf loop om hem te complimenteren, toen het gebeurde:

Ik word apart genomen door de security die de bedoeling wil weten over de trui die ik draag. Trui? Hoezo? Er staat groot Trut op. Ja, en dan? antwoord ik. Er is geklaagd bij ons dus we willen graag weten wat je daarmee bedoelt. Mijn bek valt open; is dit een grap? Ik moet lachen maar suppoost is bloedserieus. Geen zin in discussie wijs ik hem op het label. Het is een merk, zeg ik. Hij vraagt of daarvan een foto mag maken. Weer denk ik dat hij aan het joken is, maar hij heeft zijn telefoon al in de aanslag. Ik hou mijn vinger bij het label en hij klikt. Dan maakt hij zijn excuses en laat me verder met rust. Mij onthutst achterlatend. Hij deed zijn werk, denk ik terwijl ik verder loop waar ik gebleven ben en bovendien was hij aardig en beleefd. Ik ga verder met kijken en dan gebeurt het alsnog. Ik voel me steeds zwaarder worden krijg een knoop in mijn maag en voel dat er een woede in me naar boven komt waarvan ik weet wat voor gevolgen die kan hebben. Ik wil hier helemaal niet zijn! denk ik opeens en loop direct naar buiten door de uitgang. Wat begint als een positieve en ontspannen zondag eindigd in een kutervaring. Stedelijk; SERIEUS?? Een plek van vrije expressie die mensen apart neemt en aanspreekt op hun kledingkeuze?? En dan ook nog aanslaat op een trui die door de makers is gemaakt als protest TEGEN de vertrutting van de samenleving? Die is nu het PROBLEEM zelf geworden??? Ik kan niet vertellen hoe laag mijn broek vanmiddag afgezakt is…

De trui waar het om gaat

Statement tegen vertrutting

De bedenkers van de trut-trui, Cas Teensma (30) en Wayne Snoek (31), hebben de sweater JUIST bedacht als statement tegen de vertrutting van de maatschappij.

De laatste jaren is er qua omgang in ons land veel veranderd, er wordt te veel onderscheid gemaakt tussen geslacht, leeftijd of afkomst. Je mag best wel ‘buiten de lijntjes’ kleuren en het kan allemaal wel wat relaxter.

/ / Ook interessant

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

/ / Reacties