Kwakzalver Giel Beelen onder vuur na uitzending Radar, "wonderdrankje" blijkt antidepressivum Nieuws Beeld en Geluid Wiki
Auteur
13/10/2021 10:41

Kwakzalver Giel Beelen onder vuur na uitzending Radar, "wonderdrankje" blijkt antidepressivum


Giel Beelen maakte ooit, in een héél diep duister verleden, furore als shockjock. Beetje mensen voor lul zetten op de radio, live drugs gebruiken en natuurlijk een orale versnapering ontvangen terwijl 'ie on air was. Best vooruitstrevend toen, maar inmiddels is hij een soort van yogahippie geworden. Helemaal zen, hogere sferen, spiritualiteiten, je kunt het zo gek niet bedenken. Ohja, en natuuuuuurlijk een webshop want tsjah, met dat programma midden in de nacht verdien je natuurlijk geen topsalaris. Al zal 'ie met die jaren op 3FM (en bijbehorend salaris van een half miljoen per jaar) best aardig zijn binnengelopen.

Hoe dan ook, hij verkoopt ook het wonderdrankje Shambala, waarmee je je "innerlijke guru" zou moeten kunnen vinden, en dichterbij jezelf zou komen te staan. Wat dat ook wezen mag, want tot zover klinkt het gewoon als LSD. TV-programma Radar besloot dat eens te onderzoeken en wat bleek: het drankje is eigenlijk een antidepressivum in een ander jasje. Farmacoloog Thomas Dorlo snapt er in elk geval niks van:

Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Naar antidepressivum is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts. [...] Bij een antidepressivum is goed gekeken naar hoeveel je moet nemen', legt Dorlo uit. 'Maar bij dit product heb je geen flauw idee welke dosering je aan het nemen bent. Er lijkt wel een antidepressieve werking in te zitten.

Als het echt is dat je tot jezelf komt en je conflicten worden opgelost bij het innemen van het product, dan hebben we hier te maken met een stof die je echt moet classificeren met drugs.

Giel Beelen irriteert zich ondertussen aan alle kritiek:

Wat denk je zelf. Al drink ik dit hele flesje op. Ik vind het tof dat jullie hier aandacht aan besteden. Maar wat denk je, dat ik echt een product ga ondersteunen dat gevaarlijk is? Ik vind het een tikkeltje gênant dat ik degene moet zijn die moet zeggen: 'Hallo meneer de wetenschapper, uw haalt twee dingen door elkaar.

Van shockjock naar kwakzalfhippie. Het kan verkeren!

Giel snapt het woord "dosering" niet

Het complete fragment van Radar

Het gehele interview met Giel

Trending vandaag

Trending vandaag

Meer over
Delen

Reacties

Reacties