Delen is lief

Email

Zwarte vader sloopt "critical race theory" tijdens schoolvergadering

Racisme en discriminatie zijn in Amerika nog steeds het dagelijkse gespreksonderwerp, en ook de 'Critical Race Theory' wordt daar nogal aangehangen. Even een kleine zoektocht op Wikipedia, want wat is dat eigenlijk?

CRT erkent dat #racisme in de structuur en het systeem van de Amerikaanse samenleving is ingebed. De individuele racist hoeft niet te bestaan om op te merken dat institutioneel racisme alomtegenwoordig is in de dominante cultuur. Dit is de analytische lens die CRT gebruikt bij het onderzoeken van bestaande machtsstructuren. CRT gaat ervanuit dat deze machtsstructuren gebaseerd zijn op blanke privileges en witte suprematie, wat de marginalisering van gekleurde mensen in stand houdt. De CRT is van mening dat de witte suprematie in de loop van de tijd wordt gehandhaafd door machtsstructuren in de samenleving, met name door de wet. Daarom onderzoekt de CRT de mogelijkheid om deze machtsverhoudingen uit te dagen en te veranderen, om te werken aan raciale bevrijding en om te voorkomen dat mensen ondergeschikt worden gemaakt door noties van "ras".

Gaan we zelf geen uitspraken over doen, maar in Amerika is dit inmiddels verplichte kost op veel scholen. Deze zwarte vader (niet zomaar een vader overigens, maar YouTuber Modern Renaissance Man) is het daar echter totáál niet mee eens.

Everyday I'm buffering...

Adblocker gedetecteerd

Hierdoor kan de video mogelijk niet afspelen. Schakel 'm uit en refresh de pagina!

Waarschuwing: expliciete content

klikken = kijken op eigen risico

Reclamevrij video's gluren?

Ads voor video's is niet echt ideaal, maar als je een gratis account aanmaakt en inlogt, heb je daar geen last meer van. Of, download onze app voor iOS of Android 💪

Artikel delen

Embed code

So much wow

Topreactie (+)

Zend die kerel rond op alle universiteiten om die linkse moraalridders eens van hun idealistische paddenstoelen te knallen. Wedden dattie na pakweg 10 lectures de toegang tot die verrotte communistische campussen wordt geweigerd? Net als Jordan Peterson.

Reacties ()

App, app, app!

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail