Ach gut: Europarlementariërs moeten hun dagvergoeding inleveren, arme sloebers piswoest Nieuws
Auteur
03/11/2020 14:10

Ach gut: Europarlementariërs moeten hun dagvergoeding inleveren, arme sloebers piswoest


Naast een vorstelijk salaris, een kilometervergoeding waar je een prima A-klassertje van kunt rijden (plus een compleet wagenpark waar je gebruik van kunt maken) en bizarre onkostenvergoedingen, ontvangen Europarlementariërs ook nog eens een dagvergoeding voor elke dag die ze in Brussel of Straatsburg aanwezig zijn. 323 eurootjes maar liefst. Wat ze daarvoor moeten doen? Een handtekening zetten. Niet aan debatten deelnemen, niet voor minimaal x uur aan het werk zijn, nee, alleen een handtekening zetten.

Wat krijg je dan? Mensen die 10 minuten voor het einde van de dag nog even binnenlopen, een handtekening zetten en katsjing, 323 euro vangen. Zo simpel kan het zijn. Maar, ach en wee, de arme Europarlementariërs worden flink getroffen want vanwege de coronapandemie wordt die dagvergoeding nu geschrapt.

Het fysieke parlement gaat namelijk op slot (#lockdown, weetjewel) en is alleen toegankelijk voor mensen die daar écht moeten zijn. Om onnodige reisbewegingen te voorkomen is dus die bijdrage opgeschort. Hoe komen deze mensen de winter door...

Iedereen boos natuurlijk. Zo vond de Finse liberale parlementariër Nils Torvalds de beslissing niet proportioneel:

“De meesten van ons hebben huurcontracten voor een appartement in Brussel afgesloten”

Ach jee. Deense christendemocraat Pernille Weis heeft het ook niet makkelijk

“Ik sta erop dat ik niet naar mijn keukentafel wordt gekatapulteerd, met een brakke internetverbinding op 1200 kilometer afstand vanwaar mijn kiezers me hebben gevraagd te zijn.”

Ioannis Lagos van de Gouden Dageraad vind het ook onrechtvaardig allemaal:

“Het is oneerlijk om ons dagvergoedingen te ontzeggen waar we recht op hebben.”

Misschien moeten we een steunfondsje beginnen om deze arme mensen in leven te houden. Alhoewel.... Eens even kijken wat deze figuren ook alweer verdienen.

✅ Maandsalaris: € 8.757,90
✅ Maandelijkse onkostenvergoeding: € 4.513,-
✅ Reiskosten: € 0,53 per kilometer (business class-tickets en eersteklastreinkaartjes kun je zo declareren), PLUS afstandsvergoeding en reisduurvergoeding.

Oftewel: een basisloontje van een dikke 13.000 euro. Daarnáást ontvang je dus nog eens € 323,- per keer dat je aanwezig bent in Brussel of Straatsburg. Ook mag je maandelijks € 21.000,- besteden aan personeel. Kleine sidenote: dit bedrag stamt uit 2013 dus zal inmiddels wel hoger liggen. Saillant detail: het maakt geen reet uit wie je aanneemt. Oftewel, neem je vrouw aan als administratief medewerkster en betaal haar vorstelijk. Hallo tweede huis op Bonaire!

Nog een geinig dingetje: ook al ga je zelf niet naar Brussel of Straatsburg: laat dan je chauffeur wél lekker rijden. Dat kan echt méér dan prima uit met die kilometer- en andere vergoedingen. Sterker nog, daar houd je serieuze knaken aan over.

Maar al met al een serieuze zaak dus. Een klein moment van stilte dus voor onze hardwerkende Europarlementariërs. Ze hebben al zo weinig. Kom je er eentje tegen, nodig hem uit voor het diner, of geef hem een euro. Dat zal hij waarderen.

Zo gaat het in Straatsburg. Kokend bloed in 3... 2... 1...

Of in Brussel

Ook KLM-piloten zwaar getroffen

Van de week was er ook al een gedoetje over de KLM-piloten die weigeren akkoord te gaan met een loonoffer, iets dat ze niet in dank wordt afgenomen door het overige personeel dat WEL akkoord ging met tijdelijk wat minder salaris om het bedrijf te redden.

Dit briefje hing aan de stuurknuppel van een Boeing, namens het grondpersoneel

Ach gut...

/ / Uitgelichte artikelen

ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis Android app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis iOS app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
Meer over
Delen

/ / Reacties