Delen is lief

Email

Transgenders slopen competitie tijdens Indoor Atletiek-kampioenschappen voor vrouwen

Iedereen moet zijn wie 'ie wil zijn, zolang hij of zij of hoe die persoon ook maar genoemd wil worden er maar niemand tot last mee is. Echter: hoe gaat dat met sport?

Afgelopen weekend domineerden twee transgenders de Girls Indoor Track Championships in Amerika en na deze wedstrijd laaide de discussie weer op. (Artikel over deze wedstrijd hier.) Door het testosteron-niveau van transgender-deelnemers hebben ze een enorm voordeel waardoor er (puur biologisch gezien) mannen meedoen aan een vrouwencompetitie.

Deze week begint tevens de rechtszaak die Caster Semenya aanspande tegen de IAAF. Zij werd geboren met een te hoge testosteronspiegel waardoor zij een stevig voordeel heeft in de dameskampioenschappen. Ze werd verplicht om met medicijnen haar testosteron-niveau naar "vrouwelijke waarden" te brengen maar spande al eerder een succesvolle zaak aan om dat te bestrijden. Het IAFF verplichtte haar die medicijnen opnieuw, maar Semenya gaat daar deze week tegen in beroep. (Artikel hier.)

Is dit nu eenmaal een gevolg van het feit dat we in 2019 leven? Moet er een aparte competitie worden opgezet voor transgenders, of moeten atleten gewoon meedoen in de competitie die zich kan meten aan hun testosteronspiegel? Het wachten is op de eerste sporter die zich tot transgender laat uitroepen om op die manier de competitie te verpletteren, als dat niet al gebeurd is. Voordat je het weet loopt Emile Ratelband mee in een peutermarathon omdat hij zich zo jong voelt...

Overigens kennen we dit fenomeen in Nederland ook. Kent iemand Foekje Dillema nog?

Een andere wedstrijd waarin transgenders domineerden

I like to kick ass and chew bubblegum, but I am all out of gum...

Adblocker gedetecteerd

Hierdoor kan de video mogelijk niet afspelen. Schakel 'm uit en refresh de pagina!

Waarschuwing: expliciete content

klikken = kijken op eigen risico

Reclamevrij video's gluren?

Ads voor video's is niet echt ideaal, maar als je een gratis account aanmaakt en inlogt, heb je daar geen last meer van. Of, download onze app voor iOS of Android 💪

Artikel delen

Embed code

Ook veel bekeken

Topreactie (+)

Een aparte competitie voor transgenders en vrouwen met een geboren hoog testosteron gehalte is de oplossing. Voor atleten die een ledemaat missen is er ook een aparte competitie. Vrouwen en mannen zijn in de sport ook gescheiden (behalve bij Korfbal natuurlijk). Dus ik zie geen bezwaren.

Reacties ()

Skoften app

Pssssst. We hebben ook een app voor Android en iOS, inclusief handige notificaties en minder reclame! Superhandig dus.

Downloaden:

Alleen voor leden

Dit artikel is alleen voor gebruikers met een account. Een account is gratis en heeft nog meer voordelen:

Reageren op posts & afbeeldingen
Stemmen op posts en afbeeldingen
Handige timeline zoals bij Facebook
Autoplay functie op timeline
Dag/nacht modus
Een profielfoto en nickname bij reacties
Wekelijks de best bekeken posts in je mail