De Corona Lockdown dag 29: deze termen hebben we dankzij het coronavirus geleerd Random
Auteur
14/04/2020 21:01

De Corona Lockdown dag 29: deze termen hebben we dankzij het coronavirus geleerd


Het coronavirus waart nu al een weekje of wat door ons land en dankzij alle nieuwsberichten en maatregelen levert dat een heleboel nieuwe termen en woorden op. Tenminste, we gaan er even niet vanuit dat je ooit al eens eerder hebt nagedacht over "hoestschaamte" of dat je enig idee had wat een "crisiskijker" was.

Tijd dus om eens een hele lading van dat soort nieuwe termen op een rijtje te zetten.

1. Hoestschaamte

Je schamen omdat je moet hoesten, uit angst voor een besmettelijke coronapatiënt aangezien te worden. Superrelevant nu ook de hooikoorts de kop op steekt.

2. Social distancing

Afstand houden van elkaar. Anderhalve meter het liefst. Oftewel: geen feestjes, bijeenkomsten en andere gezelligheid. Bijkomend voordeel: geen suffe verjaardagen waar je smoesjes voor moet verzinnen.

3. Anderhalvemetersamenleving

De samenleving die ontstaat als we ons allemaal keurig aan nummer 2 houden. In veel gevallen nog niet écht aan de orde dus.

4. Intelligente lockdown

Niet á la China gewoon mensen in hun huis opsluiten, maar de bevolking vragen zoveel mogelijk op jezelf te letten, zoveel mogelijk thuis te blijven en je in zelfquarantaine te knallen als je symptomen krijgt.

5. Vitale beroepen

Beroepsgroepen die absoluut door moeten blijven gaan. Denk aan zorgmedewerkers, politieagenten en brandweermannen (jaja, stelletje SJW's, ook vrouwen), maar ook aan productiemedewerkers in de medische tak.

6. COVID-19

De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Die kun je inmiddels niet meer gemist hebben.

7. Afstandsgroet

Iemand groeten zonder fysiek contact te maken. Eerder deden we dat nog met de elleboog, maar aangezien niemand ellebogen van anderhalve meter heeft voldoet een simpel hoofdknikje ook.

8. Crisiskijker

Meer thuiszitten betekent meer televisie kijken, en volgens onderzoek het liefst naar comedy en films. Zo'n gemiddelde bank-aardappel noemen we dus een crisiskijker. Weer wat geleerd.

9. Coronacrash

Dat dit virus en al zijn gevolgen enorme financiële problemen met zich meeneemt moge duidelijk zijn. Keiharde dalingen op de beurs en alle cijfers in het rood? Ta-daah, een coronacrash.

10. Coronamoe

In het begin volgde je trouw élk nieuwsbericht, elk journaal, elk praatprogramma om maar zoveel mogelijk te weten te komen over onze nieuwe gezamenlijke vijand. Op een gegeven moment ben je dat wel een beetje beu en is het ook wel eens fijn om weer 'normaal' nieuws te lezen en te horen, en niet de hele dag met je snufferd in nieuwsartikelen te liggen.

11. Ontwijkstress

Boodschappen doen is tegenwoordig een behoorlijke uitdaging. Je wacht eerst keurig op je beurt voordat je met je ontsmette winkelwagen het terrein op mag. Als je dan eenmaal binnen bent, probeer je via de beste routes je boodschappen binnen te hengelen zonder dat je allerlei andere mensen tot last bent. Voor de één een leuke uitdaging en de ander krijgt er spontaan ontwijkstress van.

Ook Neerlandicus Wim Daniëls heeft een hoop nieuwe woorden gehoord en vertelde in het programma M over de woorden en uitdrukkingen die nu te pas en te onpas worden gebruikt.

De hele uitzending van M check je hier.

Deze dingen wil je niet missen

Deze dingen wil je niet missen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties

Gerelateerd

Gerelateerd

NieuwNieuws

NieuwNieuws

Populair

Populair