BIOS uitlezen...
Corona-update week 17: 947 mensen overleden en 1122 ziekenhuisopnames Nieuws
Auteur
20/04/2020 13:01

Corona-update week 17: 947 mensen overleden en 1122 ziekenhuisopnames


Het tweede weekoverzicht staat klaar en daar zijn in ieder geval 2 lichtpuntjes te ontdekken. Ten opzichte van vorige week zijn er 24 minder mensen overleden en maar liefst 585 minder ziekenhuisopnames geregistreerd.

Week 17

  • 947 (-24) Nederlanders overleden en 1122 (-585) ziekenhuisopnames
  • Het kabinet breidt zijn noodpakket uit
  • Wetenschappers: tot eind 2021 geen voetbal en festivals
  • Kortere zomervakantie, mogelijk langere dagen
  • Aantal ww-uitkeringen loopt hard op door corona
  • Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld
  • Aantal patiënten op ic daalt met 21 naar 1258
  • Ophef na opening mondkapjeswinkel in Amsterdam
  • Deskundigen zeer kritisch over zeven corona-apps

Het kabinet breidt zijn noodpakket uit

Flexwerkers die tijdens de coronacrisis zijn ontslagen en geen recht op een uitkering hebben, worden middels een vangnet toch gecompenseerd door het kabinet. Naar verwachting gaat dit honderden miljoenen euro’s kosten.

Wetenschappers: tot eind 2021 geen voetbal en festivals

Slecht nieuws voor de liefhebbers van grote evenementen, want naar verwachting zal het tot 1.5 jaar duren voordat er een vaccin op de markt is die grootschalig kan worden ingezet. Dit betekent dat er ook tot die tijd geen massale evenementen als voetbalwedstrijden en festivals kunnen worden georganiseerd. 

„Ik denk dat zulke evenementen als laatste zullen terugkomen”, gaat prof. Emanuel verder tegenover de New York Times. „Realistisch gezien, denk ik dat we praten over de herfst van 2021.”

Het wordt een kwestie van een lange adem dus.

Kortere zomervakantie, mogelijk langere dagen

Er gaan geruchten rond dat mogelijk de zomervakantie wordt ingekort om de achterstand die kinderen de afgelopen weken hebben opgelopen weer in te kunnen halen. Daarnaast zou er ook een plan zijn om de dagen van 09.00 tot 17.00 uur te maken zodat leraren meer tijd hebben om leerlingen bij te spijkeren. 

Er moet dus een achterstand worden ingehaald, maar op wie precies?

Aantal ww-uitkeringen loopt hard op door corona

In Amerika hebben ze te maken met een recordaantal werklozen, maar ook in Nederland is het aantal aanvragen van een WW-uitkering sinds de coronacrisis 'ongekend omhoog geschoten'. Eind maart zijn er 250.400 lopende uitkeringen geteld is dat zijn er 10.000 meer dan de maand ervoor. Het werkloosheidspercentage is met 2.9% nog steeds relatief laag, maar hoe langer dit aanhoudt hoe meer impact het zal hebben...

Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld

Nu de curve enigszins lijkt te flattenen is er een groep mensen waar misschien iets te weinig aandacht naar uitgegaan is: de mensen in de institutionele huishoudens. Oftewel: verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. De sterfte was bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020 en dat geeft te denken. 

Aantal patiënten op ic daalt met 21 naar 1258

Het goede nieuws van afgelopen donderdag waarin er steeds minder mensen op de IC werden gemeld, lijkt zich te continueren. Vergeleken met week 16 zijn er maar liefst 585 minder ziekenhuisopnames gemeld wat hopelijk ook betekent dat er minder mensen op de IC belanden en er dus ook minder mensen zullen overlijden. 

Ophef na opening mondkapjeswinkel in Amsterdam

Is er nou wel of geen schaarste? Als we onze minister moeten geloven is het er niet, maar toch is wel het zaak dat mensen in de zorg voorrang krijgen bij de uitlevering hiervan. Wat in ieder geval een feit is, is dat Amsterdam er sinds een aantal dagen een heuse mondkapjeswinkel bij heeft. Voor slechts 9 euro ben jij de eigenaar van een gecertificeerd stukje stof en dus 'beschermd'. 

Het liefst wel met contact geld betalen, want dat is beter voor het verdienmodel

Deskundigen zeer kritisch over zeven corona-apps

Er wordt sinds afgelopen woensdag gesproken over een zogenaamde 'corona-app' die bij moet dragen aan de indammen van de verspreiding van het coronavirus. Bij veel mensen gingen meteen alle alarmbellen af, want bij dit soort initiatieven staat privacy vaak niet hoog op de agenda. 

7 potentiële kandidaten bleven over en afgelopen weekend werd er een appathon gehouden om de verschillende apps te kunnen presenteren. Conclusie: totaalfaal

Mocht je nog wat extra willen lachen (of huilen), check dan de conclusies van Daniël Verlaan.

Check dit ook even

Check dit ook even

Meer over
Delen

Reacties

Reacties