Corona-update week 16: 971 mensen overleden en 1707 ziekenhuisopnames Nieuws
Auteur
13/04/2020 15:31

Corona-update week 16: 971 mensen overleden en 1707 ziekenhuisopnames


Aangezien we waarschijnlijk nog wel een tijdje in deze anderhalvemetersamenleving zullen zitten, zijn we afgestapt van het dagelijks brengen van de RIVM-statistieken. Vanaf nu dus 1x per week de cijfers en het meest opvallende nieuws.

Week 16

  • 971 Nederlanders overleden en 1707 ziekenhuisopnames
  • Grootste aantal nieuwe besmettingen in China in zes weken tijd
  • Essentieel mechanisme covid-19 blootgelegd
  • Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten
  • Duitsers negeren oproep en komen gewoon naar Nederland
  • Voorzitter van de Europese Commissie: boek geen zomervakantie
  • Complotdenkers: "Er is een link tussen 5G en corona"
  • 5200 leerlingen 'onvindbaar' door coronacrisis
  • Spanje versoepelt lockdown
  • Toppen Himalaya voor eerst in decennia te zien

971 Nederlanders overleden en 1707 ziekenhuisopnames

We zitten inmiddels in de 4e week van de zogenaamde 'slimme quarantaine' en waar de groei van het aantal besmettingen (7.736) nog lijkt toe te nemen, want er wordt waarschijnlijk ook gewoon meer getest, lijkt het aantal nieuwe (dagelijkse) ziekenhuisopnames wel te dalen. Zou de lockdown dan nu voorzichtig z'n eerste vruchten afwerpen?

Essentieel mechanisme covid-19 blootgelegd

Onderzoekers van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen denken een essentieel mechanisme van het COVID-19 virus te hebben ontdekt dat toe nu toe wellicht over het hoofd is gezien. Artsen zien steeds 3 fases bij ernstige infecties met het coronavirus en er lijkt nu een verklaring te zijn voor het aantasten van de longen:

ACE2 houdt het stofje bradykinine onder controle. Bradykinine maakt bloedvaten lek. We hebben goede redenen om aan te nemen dat we bij deze covid-19-infecties precies dit effect zien: ACE2-receptoren verdwijnen van de longcellen door het naar binnenbrengen van het virus, waardoor bradykinine vrij spel heeft en de kleine bloedvaten massaal gaan lekken op de plaats van infectie

Deze nieuwe inzichten moeten uiteraard nog door anderen worden beoordeeld maar wie weet biedt het perspectief...

Grootste aantal nieuwe besmettingen in China in 6 weken tijd

Waar vorige week nog het einde van de lockdown in Wuhan feestelijk werd gevierd, komen er de laatste dagen weer berichten naar buiten over een toenemend aantal besmettingen in China. Volgens de autoriteiten zijn dit voornamelijk inkomende reizigers die in het buitenland besmet zijn geraakt, maar er wordt gevreesd dat hierdoor wellicht ook een tweede besmettingsgolf zou kunnen ontstaan.

Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten

Waar we in Nederland nog prima opgevangen worden door ons zorgstelsel, is dat lang niet overal zo. Ook op Curaçao en St. Maarten slaat het coronavirus keihard toe maar daar zijn amper IC-bedden, hebben kinderen al een week geen eten en wordt er gevreesd voor plunderingen.

Duitsers negeren oproep en komen gewoon naar Nederland

Het fenomeen dat Duitsers rond Pasen massaal naar de kust trekken is niet nieuw, maar in deze tijden toch enigszins onverantwoord. Rutte maakte in zijn laatste persconferenties duidelijk dat zowel Duitsers als Fransozen niet welkom waren, maar dat geluid bleek aan dovemansoren gericht.

Voorzitter van de Europese Commissie: boek geen zomervakantie

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam met het opbeurende nieuws dat mensen beter geen zomervakantie kunnen boeken omdat niemand op dit moment betrouwbare voorspellingen voor juli en augustus kan doen. Misschien dat Ursula niet helemaal met beide benen in de samenleving staat want het grootste deel van de mensen, in ieder geval het deel met kinderen, heeft hoogstwaarschijnlijk eind vorige of begin dit jaar hun vakantie al geboekt. Anders vis je simpelweg achter het net of je betaalt nóg meer dan je al in het hoogseizoen doet. Bedankt voor de tip Truus.

Complotdenkers: "Er is een link tussen 5G en corona"

Sinds de introductie van 5G waren er meteen al veel mensen die hier ernstige bezwaren tegen hadden, maar met de opmars van het coronavirus wisten ze het zeker: er is een link. Het is namelijk geen toeval dat het virus in Wuhan is begonnen, de plek waar ze een tijd geleden ook voor het eerst met de 5G-masten hebben getest. Dat dit soort complotdenkers ook in Nederland wonen blijkt uit het feit dat op verschillende plekken 5G-netwerkapparatuur en antennes in brand zijn gestoken.

5200 leerlingen onvindbaar door coronacrisis

Nu de scholen dicht zijn, en we lekker met z'n alleen aan het thuiswerken zijn, lukt het toch bijna 20% van de scholen niet om contact te krijgen met gemiddeld 4 leerlingen. Vooral voor leerlingen in het speciaal onderwijs hebben op dit soort momenten extra aandacht nodig. 

Bellen, mailen, appen, langsgaan of het bezorgen van brieven in het Nederlands, Turks of Arabisch. Het heeft allemaal geen zin bij de ongeveer 5200 onvindbare leerlingen in Nederland.

Er wordt hierbij ook gevreesd voor een leerachterstand, maar het belangrijkste op dit moment is het in beeld hebben en houden van deze kwetsbare kinderen..

Spanje versoepelt lockdown

Ondanks dat er in Spanje dagelijkse nog honderden mensen overlijden aan het coronavirus, lijkt ook hier een licht daling te zijn ingezet. Zo zijn er gisteren nog 603 overleden personen gemeld, maar toch heeft de regering besloten de lockdown-maatregelen iets te versoepelen. De eerste mensen gaan weer aan het werk en de politie deelt mondkapjes uit in het openbaar vervoer.

Goed nieuws: toppen Himalaya voor eerst in decennia weer te zien

Gelukkig is er deze week ook weer goed nieuws te melden, want dankzij de lockdown in allerlei landen is voor het eerst in tientallen jaren zijn de toppen van het Himalaya-gebergte weer te zien. Met name in India is door de volledige lockdown die de regering heeft afgekondigd, de luchtkwaliteit met 33% is verbeterd waardoor er wordt gemeld dat zelfs op 200 km afstand de reusachtige bergtoppen weer te zien zijn.

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

Reacties

Reacties