Corona-update #12: 80 patiënten overleden en 852 nieuwe besmettingen, verspreiding stabiliseert mogelijk Nieuws
Auteur
25/03/2020 14:42

Corona-update #12: 80 patiënten overleden en 852 nieuwe besmettingen, verspreiding stabiliseert mogelijk


Nieuwe dag, nieuwe corona-ellende, maar gelukkig ook met GOED nieuws. De belangrijkste punten van vandaag op een rij:

  • RIVM-baas: verspreiding coronavirus stabiliseert zich
  • 80 patiënten overleden, 852 nieuwe besmettingen geregistreerd
  • Chinese studenten ontvluchten Amerika met privéjets
  • Agressie tegen medewerkers OV
  • Scholen mogelijk langer dicht
  • Lockdown en noodtoestand in Nieuw-Zeeland
  • Politie is helemaal klaar met studentenfeestjes


RIVM update 25 maart

Mogelijke afvlakking van aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met coronavirus
De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven. Daarom is nu een nieuwe grafiek opgenomen waarin het aantal overleden patienten is weergegeven naar de dag van overlijden.

Overzicht aantallen
Het totaal aantal gemelde patiënten: 6412 (+852)
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 356 (+80)
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 1836 (+341)

Verspreiding coronavirus stabiliseert

Volgens de RIVM-baas van Dissel verspreidt lijkt het virus zich niet meer op een ongecontroleerde manier te verspreiden. Het lijkt er op dat de eerste maatregelen die de overheid vorige week heeft genomen, hieraan heeft bijgedragen.

De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend. Dat is een belangrijke boodschap


Daling ziekenhuisopnames

Een ander positief cijfer te melden is het aantal ziekenhuisopnames. Dat zou, volgens van Dissel ook afgenomen zijn de afgelopen dagen. Echter zien we dat niet terug in de statistieken. 👇

Een mogelijke oorzaak van dit verschil zou kunnen zijn dat de gepubliceerde cijfers niet altijd op dezelfde momenten worden ingevoerd en verwerkt. Daarom wordt er geadviseerd niet "per dag" te kijken, maar bijvoorbeeld naar het wekelijkse beeld.

Chinese studenten ontvluchten Amerika met privéjets

Ondanks de hoge kosten proberen veel Chinese studenten de VS te ontvluchten omdat de situatie daar alleen maar erger wordt. Onderwijsinstellingen en scholen organiseren de chartervluchten voor groepen Chinese studenten, laat de directeur van Private Fly weten, een bedrijf dat privévluchten organiseert.


Agressie tegen medewerkers OV

De situatie leidt tot veel frustratie bij mensen. Helaas leidt dat weer tot kansloos gedrag tegen medewerkers in het Openbaar Vervoer in en rond Amsterdam. Door alle maatregelen die er zijn getroffen worden ze bedreigd of zelfs mishandeld. Je zou wensen dat het virus zich wat meer richtte op dit soort agressieve idioten, maar helaas is dat niet het geval.

Scholen mogelijk langer dicht

De kans is aanwezig dat de scholen nog langer dicht moeten blijven. Alles hangt af van een cruciaal rapport van de de RIVM meldt Arie Slob.

"Als duidelijk wordt dat het rapport pas na 6 april zal verschijnen, dan zal de maatregel om de scholen nog niet te openen verlengd worden tot een latere datum

Meer info hier.

Lockdown en noodtoestand in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand uitgeroepen, die ten minste zeven dagen van kracht blijft. Vanaf de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) is een complete lockdown afgekondigd om het coronavirus zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. In het land zijn 205 bevestigde besmettingen bekend.

Politie is helemaal klaar met studentenfeestjes

En natuurlijk zijn er altijd weer die studenten die het niet kunnen laten om de regels aan hun laars te lappen en feestjes organiseren. De politie in Amstelveen heeft daarom onderstaande oproep geplaatst.

Zucht.

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

Reacties

Reacties