Corona is inmiddels een officiële pandemie, Trump gooit Amerika 30 dagen op slot Nieuws
Auteur
12/03/2020 11:00

Corona is inmiddels een officiële pandemie, Trump gooit Amerika 30 dagen op slot


Alhoewel het aantal besmettingen in China lijkt af te nemen gaat in het Europa van kwaad tot erger. Vooral Italië wordt heftig geraakt: zo'n 12.500 besmettingen en al meer dan 800 doden zijn aan het Coronavirus toegeschreven. Reden genoeg voor Trump om het luchtruim dicht te gooien, vanaf zaterdag 04:59 mag er 30 dagen lang niemand meer uit Europa naar binnen. Behalve mensen uit Engeland dan, daar is een uitzondering voor. Om welke reden dan ook.

In Nederland zijn er inmiddels 503 besmettingen and counting, en hebben 5 mensen het virus niet overleefd. Brabant zit op slot en mensen worden verzocht thuis te blijven. Wereldwijd zijn we inmiddels de 115.000 besmettingen gepasseerd en zijn er zo'n 4.300 mensen overleden. Grootste brandhaard in Europa is inmiddels Italië, waar het aantal besmettingen (nu zo'n 12.500) en doden snel toeneemt.

Hoe het er daar aan toegaat beschrijft Susanne Kleijssen, een Waalwijkse die met haar gezin al een paar jaar in Bergamo (Italië) woont tegenover Omroep Brabant:

Ze kan zich het gevoel van veel Nederlanders goed voorstellen: “Twee weken geleden stonden wij waar jullie nu staan. Ik heb het eerst ook weggelachen. Je krijgt een licht griepje, dachten we. Dat valt allemaal wel mee. Maar dat is echt niet zo.”

Ziekenwagens rijden af en aan
Inmiddels is heel Italië op slot. Bergamo, waar Susanne woont, heeft het zwaar te verduren. “Ik sprak gisteren nog een vriendin die in het ziekenhuis hier werkt. Ze kunnen de hoeveelheid patiënten niet meer aan. Ze moeten keuzes maken: wie ze kunnen helpen en wie ze moeten laten sterven.”
Dat klinkt hard, maar zo is de situatie, zegt Susanne. “Er zijn niet genoeg bedden, er is niet genoeg apparatuur voor beademing. En dit virus trekt naar je longen, dus veel patiënten moeten aan de beademing. Er rijden de hele dag ziekenwagens af en aan. Oudere mensen worden niet eens meer opgehaald. Het is echt een absurde situatie.”

Een situatie waar ze zich een paar weken geleden nog helemaal niets bij voor had kunnen stellen. “Het is echt onwerkelijk.” Susanne werkt zelf op het vliegveld van Bergamo, maar zit inmiddels thuis. “We worden allemaal verplicht om vakantiedagen op te nemen. Omdat er zoveel minder vluchten gaan nu.”

In Nederland zijn er inmiddels 503 besmettingen and counting, en hebben 5 mensen het virus niet overleefd. Brabant zit op slot en mensen worden verzocht thuis te blijven. Wereldwijd zijn we inmiddels de 115.000 besmettingen gepasseerd en zijn er zo'n 4.300 mensen overleden. Grootste brandhaard in Europa is inmiddels Italië, waar het aantal besmettingen (nu zo'n 12.500) en doden snel toeneemt.

Gelukkig is ons vooruitzicht niet hetzelfde als in Italië.... 😐

Vooralsnog maken de meeste Nederlanders zich weinig zorgen, maar dat is volgens deze immunoloog wél hard nodig. Volgens hem is het Coronavirus namelijk 10 keer dodelijker dan de gewone griep:

"The seasonal flu that we deal with every year has a mortality (rate) of 0.1 percent," he explained.

While the stated death rate for coronavirus is 3 percent, he said that even when that was diluted with all the cases with mild or even no symptoms, "that probably brings the mortality rate down to somewhere around 1 percent - which means it is ten times more lethal than the seasonal flu."

Gelukkig hebben wij het RIVM 💪

Oftewel: goed je handen blijven wassen!

Poll

Poll

Trending vandaag

Trending vandaag

Meer over
Delen

Reacties

Reacties