
Trump confronteert Zuid-Afrikaanse president met claims over ‘blanke genocide’
'Kill the boer'-lied leidt tot confrontatie in het Witte Huis
Tijdens een officieel bezoek aan het Witte Huis werd de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa onverwacht geconfronteerd met een tirade van Donald Trump over de vermeende ‘blanke genocide’ in Zuid-Afrika. Het gesprek begon vriendelijk, maar sloeg al snel om toen Trump een aantal video's liet zien.
Ramaphosa probeert bij te sturen
Ramaphosa probeerde Trump te corrigeren en benadrukte dat de controversiële video waarin oppositiepoliticus Julius Malema het lied 'Kill the Boer' zingt, geen weerspiegeling is van overheidsbeleid. “Ze zijn een kleine minderheidspartij,” zei hij over Malema’s partij, de Economic Freedom Fighters, die slechts 9% van de stemmen kreeg bij de laatste verkiezingen. Trump reageerde daarop met de vraag waarom Malema niet gearresteerd was. Ramaphosa legde uit dat Zuid-Afrika een grondwettelijk recht op vrije meningsuiting kent en dat Malema reeds voor de rechter is gedaagd over het lied.
Dubieuze video's en krantenknipsels
Trump toonde vervolgens een video van wat volgens hem “een begraafplaats van vermoorde blanke boeren” was. Ramaphosa reageerde sceptisch: “Hebben ze u verteld waar dit is? Dat zou ik graag willen weten.” Volgens Zuid-Afrikaanse media circuleert de video al jaren op sociale media en toont die waarschijnlijk een herdenkingsplek.
Bekijk de confrontatie hieronder:
Zuid-Afrikaanse delegatie grijpt in
Zowel landbouwminister John Steenhuisen als miljardair Johann Rupert probeerden Trump van de juiste informatie te voorzien. Ze wezen erop dat Zuid-Afrika weliswaar kampt met hoge misdaadcijfers, maar dat zwarte Zuid-Afrikanen doorgaans het grootste slachtoffer zijn. Politiecijfers maken geen onderscheid naar ras, maar in het laatste kwartaal van 2024 werden 12 moorden in boerengemeenschappen gerapporteerd: vaak het gevolg van roofovervallen op afgelegen boerderijen.
Vijandig ontvangst
De ontmoeting bevestigde de vrees van veel Zuid-Afrikanen: een herhaling van de vijandige ontvangst die Oekraïens president Zelensky eerder dit jaar kreeg. De VS heeft ondertussen de Zuid-Afrikaanse ambassadeur uitgewezen, ontwikkelingshulp geschrapt en topfunctionarissen gestuurd om G20-bijeenkomsten in Zuid-Afrika te boycotten.