Felle kritiek op export van Nederlandse herdershonden aan 'terreurstaat' Israël: "Rechtszaak aangespannen" Politiek
Auteur
Door J.H
op 15/04 18:57

Felle kritiek op export van Nederlandse herdershonden aan 'terreurstaat' Israël: "Rechtszaak aangespannen"


De export van wapens op 4 poten "moet stoppen"

Ondanks eerdere beloften om te stoppen, exporteren Nederlandse bedrijven nog steeds speciaal getrainde ‘legerhonden’ naar Israël. Tussen oktober 2023 en februari 2025 zijn er 110 honden en puppy’s naar Israël gestuurd, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Politieke reactie

De Partij voor de Dieren trekt aan de bel. Partijlid Christine Teunissen verklaart: “Onze regering moet voorkomen dat er nog meer Nederlandse honden aan Israël worden geleverd. Het is onaanvaardbaar dat deze dieren als wapens worden misbruikt om onschuldige burgers aan te vallen en te verwonden.”

IG/@partijvddieren

Palestijnse jongen met Down-syndroom doodgebeten

In juli 2024 kwam het tragische verhaal van Mohammed Bhar naar buiten, een 24-jarige man met Down-syndroom en autisme. Hij werd doodgebeten door een hond van het Israëlische leger tijdens een inval in Gaza. Zijn moeder, Nabila Bhar, vertelde aan de BBC: “Ik ben degene die zijn luiers heeft verschoond. Hij wist niet hoe hij iets moest doen.” Ze herinnert zich de aanval: “De hond beet in zijn borst en hand. Mohammed zei niets, alleen ‘Nee, nee, nee.’” 

Ze smeekte de soldaten: “Heb medelijden met hem, hij is gehandicapt. Houd de hond bij hem vandaan.” Na de aanval werd hij door de soldaten achtergelaten. Nabila zei: “Dit tafereel zal ik nooit vergeten… het bloed stroomde uit zijn hand en ik kon hem niet redden.” 

Bekijk de BBC-beelden hieronder:

IG/@cestmocro

Rechtszaak tegen de staat om export te stoppen

De export van deze honden valt momenteel onder dezelfde regels als die voor huisdieren. Al eerder riepen Kamerleden op om de wetgeving aan te scherpen, zodat ook mensenrechtenrisico’s meegewogen worden bij exportvergunningen. Tot op heden is daar niets mee gedaan.

Als reactie daarop hebben SOMO en negen andere Nederlandse en Palestijnse organisaties een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Een van hun belangrijkste eisen: een onmiddellijk verbod op de export van militaire honden naar Israël. De hoorzitting in hoger beroep staat gepland voor de zomer van 2025.

/ / Trending vandaag


Meer over
Delen

/ / Reacties