Bekende "finfluencers" krijgen megaboete om samenwerking met vermogensbeheerder Grinta Invest Influencers
Auteur
Door Arifje
op 20/09

Bekende "finfluencers" krijgen megaboete om samenwerking met vermogensbeheerder Grinta Invest


Ze gingen er vandoor met het geld van de investeerders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee zogenaamde "finfluencers" een flinke boete opgelegd, van in totaal 800.000 euro. De reden: ze werkten samen met de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Deze zelfbenoemde beleggingsadviseurs hebben Grinta Invest schaamteloos gepromoot, waardoor mensen hun zuurverdiende geld hebben geïnvesteerd. Zelf ontvingen ze daar uiteraard flinke beloningen voor.

Finfluencers Koen Nieuwenhuijs en Mories van de Venne kregen boetes van respectievelijk 256.000 en 544.000 euro. Ze kregen een provisie van zo'n 10 procent van het door beleggers ingelegde geld. Dat betekent dat beleggers via deze twee influencers het bedrijf Grinta in totaal zo'n 8 miljoen euro toevertrouwden. Volgens de AFM hebben ze zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van illegaal vermogensbeheer. 

Dit is ernstig. Mede door het promoten door deze personen zijn beleggers ingestapt en kon Grinta Invest er met hun geld vandoor gaan

Aldus de toezichthouder.

Influencers moeten straks verplicht een certificaat halen voordat ze reclame mogen maken op sociale media. Door een e-learning te volgen, leren ze wat wel en niet is toegestaan bij het online promoten van producten

Ontmaskerd

Er worden ook vaak "finfluencers" ontmaskerd door andere YouTubers.

Geen vergunning

In 2021 waarschuwde de AFM dat Grinta geen vergunning had en dat ze verdwenen waren met het geld van beleggers. Volgens de AFM wilden de finfluencers dit niet, maar hebben ze Grinta wel in staat gesteld dit te doen door met hen samen te werken.

Wat zijn finfluencers

Finfluencers zijn mensen op sociale media die tips en advies geven over geldzaken, zoals beleggen, sparen, en crypto. Je vindt ze op platforms zoals YouTube, Instagram en TikTok, waar ze financiële onderwerpen op een toegankelijke manier uitleggen. Ze maken vaak ingewikkelde dingen zoals aandelen en investeringen begrijpelijk voor een breed publiek. Maar niet alle finfluencers hebben een officiële financiële achtergrond, dus het is slim om goed na te denken en andere bronnen te checken voordat je hun advies volgt. 

/ / Veel besproken


Meer over
Delen

/ / Reacties