Throwback: de meesterlijke overwinning van het Nederlands elftal op Engeland in 1988 Sport BSR Agency
Auteur
10/07

Een masterclass van Marco van Basten

Even in de juiste mood komen met een indrukwekkende throwback. Want in de halve finale van het Europees Kampioenschap van 1988 versloeg Nederland Engeland met 3-1. Ruud Gullit opende de score in de 9e minuut, waarna Marco van Basten twee keer scoorde in de tweede helft. Engeland wist via Bryan Robson nog terug te komen met een doelpunt, maar Van Basten verzekerde de overwinning met zijn tweede doelpunt.

Deze overwinning bracht Nederland naar de finale, waar ze de Sovjet-Unie versloegen met 2-0 en hun eerste grote internationale titel wonnen. De wedstrijd tegen Engeland wordt herinnerd als een hoogtepunt van het toernooi en onderstreepte de sterkte van het Nederlandse team, met Ruud Gullit en Marco van Basten als uitblinkers.

Nederland bereikte In 1974, 1978 én 2010 de finale van het WK. Geen ander land heeft zo vaak in een WK-finale gestaan zonder het toernooi ooit te hebben gewonnen.