Gemeente Baarn weigert Nederlandse vlag op te hangen want "symbool van uitsluiting" Nieuws
Auteur
09/07 12:30

Gemeente Baarn weigert Nederlandse vlag op te hangen want "symbool van uitsluiting"


De Oekraïense vlag hangt al wel ruim twee jaar in de mast

Dat we in een tijd leven waarin alles gevoelig, moeilijk en kwetsend kan zijn was al een tijdje duidelijk, maar de gemeente Baarn doet daar nog even een schepje bovenop: zij weigeren de Nederlandse vlag in de raadzaal van het gemeentehuis te hangen.

Daar is namelijk over gestemd, en de lokale partij VoorBaarn, GroenLinks en D66 hadden daar geen zin in. GroenLinks-raadslid Anne Sluijs reageerde:

Een ambivalent symbool dat vaak politiek gemaakt wordt. Voor de één een symbool van uitsluiting van wie er wel en wie er niet bij hoort in Nederland, voor de ander een terecht symbool van trots voor al het goede dat ons land ook in zich heeft.

Opvallend: de Oekraïense vlag hangt er al sinds het begin van de inval. Je zou zeggen dat die vlag juist voor meer verdeelde meningen zou zorgen, maar niets blijkt minder waar:

De vlag toont al sinds het begin van de inval in de Oekraïne dat wij meeleven met de Oekraïense bevolking. Dat laten we niet alleen symbolisch zien door middel van de vlag, maar ook doordat we in Baarn, ruim twee jaar na de inval, nog altijd tientallen Oekraïense vluchtelingen onderdak bieden. Er zijn voor de korte termijn geen plannen om de vlag te vervangen.

Toch op z'n minst bijzonder dat de Nederlandse vlag in een Nederlandse gemeente in een Nederlandse provincie in het land Nederland als mogelijk kwetsend zou kunnen worden gezien.

In 2017 kwam de vlag ook in de Tweede Kamer te hangen

Ja, toen pas.

/ / Trending vandaag

Meer over
Delen

/ / Reacties