Hoorn in rep en roer: Winkel onder vuur nadat ze "Memphis hoofdband" op gorilla zetten Virals
Auteur
06/07 11:00

Hoorn in rep en roer: Winkel onder vuur nadat ze "Memphis hoofdband" op gorilla zetten


De stichting heeft melding van racisme gemaakt

Marisella van de stichting "We Promise" liep onlangs in Hoorn en zag een gigantische gorilla met een hoofdband voor de deur staan. Haar eerste associatie was: dit moet de zwarte speler Memphis Depay voorstellen die tijdens dit EK met een hoofdband speelt.

Waar je denkt gezellig door de stad te lopen, word je wederom geconfronteerd met racisme. Het is absoluut verwerpelijk, dehumaniserend en racistisch om een grote gorilla met een witte hoofdband met daarop het nummer ‘10’ voor je winkeldeur te plaatsen, refererend aan de Zwarte voetbalspeler Memphis Depay, die dezelfde hoofdband met het nummer ‘10’ draagt dit EK.

De stichting heeft melding gemaakt van racisme bij de gemeente

Ze confronteerde de winkeleigenaar met deze actie, maar die leek zich van geen kwaad bewust. "We verkopen die zweetbandjes, weet niet of dat is wat je bedoelt? [...] Als je verderloopt, zie je hem niet meer. En zodra Nederland eruit ligt, gaat de hoofdband er weer vanaf". 

Volgens reacties op social media staat deze gorilla al jaren voor de deur en wordt 'ie elke keer in een ander thema gegoten. Aangezien zij tijdens het EK hoofdbanden verkopen was dit, volgens hen, een logische keuze. Daar was Marisella het duidelijk niet mee eens en de stichting heeft bij de gemeente Hoorn melding van racisme gemaak.

De hoofdband is inmiddels verwijderd

Over stichting We Promise

Stichting We Promise zet zich actief in tegen racisme, discriminatie en onrecht in Nederland.

Wij geloven dat verandering bij jezelf begint. Niks doen is voor ons geen optie. Wij benaderen daarom actief gemeenten, scholen en bedrijven om het racismeprobleem bespreekbaar te maken en op de agenda te zetten. Door middel van dialogen, gastlessen, workshops, trainingen, events en demonstraties organiseren, zorgen wij voor bewustzijn en kennisvergroting.

Ook ondersteunen wij individuen en groepen die geconfronteerd worden met racisme, discriminatie of onrecht op werk, stage, sport of online.

/ / Deze dingen wil je niet missen

Meer over
Delen

/ / Reacties