BIOS uitlezen...
Nederlandse dartsters stappen uit selectie vanwege transgender teamgenoot Noa-Lynn van Leuven Sport
Auteur
25/03 12:45

Nederlandse dartsters stappen uit selectie vanwege transgender teamgenoot Noa-Lynn van Leuven


Ze kunnen dit naar eigen zeggen niet accepteren

Ophef in de dartswereld, want dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zijn uit het Nederlandse vrouwenteam gestapt omdat zij niet langer een team willen vormen met transvrouw Noa-Lynn van Leuven. Zijlstra plaatste hierover een uitgebreid betoog op haar Facebookpagina.

Mannen vs. vrouwen

Haar bericht leverde zoals je zou verwachten een heleboel reacties op, want transvrouwen in de sport is al een tijdje een veelbesproken onderwerp. Zo ging zwemster Lia Thomas van de 554e plaats bij de mannenranking ineens naar de 5e plek bij de vrouwen, en weet gewichthefster Laurel Hubbard vele records te breken sinds de dag dat ze bij de vrouwen meespeelt. De vraag is echter of mannen een voordeel hebben bij het darten.

Het antwoord daarop is ja, want volgens onderzoek op de universiteit van Columbia hebben mannen betere oog-handcoördinatie, betere controle over hun grote spieren, een beter ruimtelijk inzicht, een beter richtingsgevoel, beter gevoel voor perspectief én beter zicht in felle lichtcondities. Ook zouden zij zich beter voor lange tijd kunnen concentreren. 

Noa-Lynn van Leuven heeft inmiddels ook gereageerd:

Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben.

Vorig jaar werd Leuven als eerste transvrouw toegelaten tot een belangrijk toernooi van dartsbond PDC, en onlangs behaalde ze daar haar eerste toernooiwinst. Dit was de eerste keer dat een vrouw een PDC-toernooi won waaraan ook mannen meededen.

Ze krijgt vele haatreacties

De volledige video

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

📹 Nog wat tijd over? Check het nieuwe videokanaal!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties

Gerelateerd

Gerelateerd

NieuwNieuws

NieuwNieuws

Populair

Populair