10 doden bij geweldsgolf in Ecuador, journalisten tijdens live-uitzending gegijzeld Nieuws
Auteur
10/01 09:15

10 doden bij geweldsgolf in Ecuador, journalisten tijdens live-uitzending gegijzeld


De noodtoestand is uitgeroepen

Nadat zondagavond president Daniel Noboa in Ecuador de noodtoestand uitriep en een avondklok instelde brak daar de algehele pleuris uit. Zijn maatregelen waren een reactie op de ontsnapping van maffiabaas Adolfo Macías Villamar, alias Fito, uit de gevangenis in Guayaquil, maar bendeleden van de grote drugsbendes reageerden daarop met een golf van geweld.

Zij eisen nu van president Noboa dat hij de noodtoestand opheft en dat politie en militairen zich terugtrekken uit de gevangenissen. Ze beweren bang te zijn dat de zwaarbewapende politie en militairen de noodsituatie zullen misbruiken om gevangenen te doden. Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben ze zelf een aantal gevangenisbewakers vermoord en die acties op video vastgelegd.

Gijzeling tijdens tv-uitzending

In een live-uitzending van de televisiezender TC Televisión vielen gewapende en gemaskerde leden van de bende Los Tiguerones de studio binnen. Ze dwongen het personeel om op de grond te zitten of te liggen, terwijl ze met explosieven zwaaiden en de televisiepresentator onder schot hielden. Twee medewerkers werden door kogels geraakt maar bleven buiten levensgevaar. De gijzelaars werden bevrijd door de politie, die 13 van de vermoedelijk 15 gijzelnemers arresteerde.

Ecuador ligt plat

Inmiddels heeft Noboa bekend gemaakt dat er sprake is van een "gewapend conflict op nationaal niveau", en hij heeft zijn troepen opgedragen de bendes te neutraliseren. Hij verklaarde dat twintig "transnationale georganiseerde misdaadorganisaties” per direct worden aangemerkt als terroristische organisaties en "oorlogszuchtige niet-statelijke actoren.”

Tijdens de golf van geweld zijn er ondertussen 10 mensen omgekomen en het dagelijks leven in Equador ligt zo goed als plat. Vliegtuigen kunnen niet of nauwelijks vertrekken en veel mensen zitten vast, waaronder de Nederlandse presentator Rob Kamphues.

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

Reacties

Reacties