Groningen overwoog aanmeldcentrum Ter Apel te sluiten vanwege onhoudbare situatie Nieuws
Auteur
08/12/2023 12:02

Groningen overwoog aanmeldcentrum Ter Apel te sluiten vanwege onhoudbare situatie


De situatie is naar eigen zeggen uitzichtloos

Bijna iedereen heeft de beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel wel gezien, en naast de humanitaire situatie levert dat ook een heleboel overlast op. De brandveiligheid is niet op orde en er zijn steeds meer, ook gewelddadige, incidenten. Er zijn honderden mensen meer dan er eigenlijk mogen zijn en inmiddels is dat niet meer werkbaar. De Groningse commissaris van de Koning René Paas vertelde in Nieuwsuur:

Het loopt in Ter Apel uit de hand. Het wordt een smeerboel en mensen moeten onder onmenselijke omstandigheden slapen. [...] Je kunt het Ter Apel niet aandoen en je kunt het Groningen niet aandoen om hen weer een nationaal probleem op te laten lossen. Groningen en de andere noordelijke provincies vangen veel meer vluchtelingen op dan gemiddeld in Nederland. Ergens houdt het op.

Zodoende is er overwogen om het aanmeldcentrum te sluiten, maar het is de vraag of dat lukt. Er is een langlopend contract en tevens zijn er ook geen alternatieven. Een andere oplossing zou het boeken van hotelkamers op andere plekken in het land zijn, om de asielzoekers daar met bussen naartoe te sturen, maar ook dat bleek geen werkbare optie.

Die bussen vul je dan met mensen die de vreselijkste dingen hebben meegemaakt en die stuur je dan naar plekken waar ze niet welkom zijn.

Volgens Paas is de enige oplossing de definitieve invoering van de spreidingswet.

X/Nieuwsuur

Het volledige gesprek

Veel besproken

Veel besproken

👉 Handig: volg ons ook op WhatsApp Channels
Meer over
Delen

Reacties

Reacties