Radicaal-rechtse Javier Milei verkozen tot president Argentinië, video's van interview gaan viraal Politiek
Auteur
21/11/2023 11:02

Radicaal-rechtse Javier Milei verkozen tot president Argentinië, video's van interview gaan viraal


Hij hekelt "woke leftists"

Niet alleen in Nederland zijn er verkiezingen, ook in Argentinië mochten mensen naar de stembus om te kiezen wie hun volgende president zou gaan worden. Dat leverde in de eerste stemronde geen winnaar op, maar in de tweede ronde was het duidelijk: met een overtuigende 56% van de stemmen won Javier Milei, een radicaal-rechtse econoom.

Direct daarna gingen beelden van een interview met hem viraal, net als beelden van zijn andere optredens waarin hij duidelijk laat weten niets te hebben met de politieke linkerkant. In verkiezingsvideo's werd hij vaak gezien met een kettingzaag in zijn hand, om aan te geven dat zaken flink op de schop zouden moeten. De heersende economische crisis was een centraal thema tijdens de verkiezingen in Argentinië. Het land kampt met een toenemende armoede, die steeds ernstigere vormen aanneemt. Door de enorme inflatie leeft nu ongeveer twee op de vijf inwoners van Argentinië onder de armoedegrens.

Vergelijkingen met Donald Trump

De 53-jarige Milei is een recente verschijning op het politieke toneel. Hij wordt vaak vergeleken met voormalige leiders als de Amerikaanse ex-president Trump en de Braziliaanse ex-president Bolsonaro vanwege zijn stijl en standpunten. Hij pleit voor radicale vrijheid en ingrijpende veranderingen. Een van zijn opvallende voorstellen is het vervangen van de lokale munteenheid, de peso, door de Amerikaanse dollar. Daarnaast pleit hij voor het versoepelen van de regelgeving rondom wapenbezit en spreekt hij zich uit tegen abortus.

Zijn overwinningsdans na de winst

Ook de moeite waard

Ook de moeite waard

Meer over
Delen

Reacties

Reacties