BIOS uitlezen...
Activisten boos op MrBeast nadat hij 100 waterputten in Afrika bouwt: "Nu krijgt een witte man alle aandacht" Nieuws
Auteur
09/11/2023 18:02

Activisten boos op MrBeast nadat hij 100 waterputten in Afrika bouwt: "Nu krijgt een witte man alle aandacht"


Ze noemen het zelfs frustrerend!

Wellicht heb je de video al voorbij zien komen, maar zo niet: in zijn laatste video bouwt MrBeast, een van de meest beroemde YouTubers ter wereld, 100 waterputten in Afrika zodat een half miljoen mensen in één klap toegang hebben tot vers drinkwater. Daarnaast heeft hij een bedrag van $ 300.000 opgehaald voor toekomstige initiatieven op het gebied van schoon water en voorziet hij ook nog een aantal scholen van spullen. Bekijk de video hieronder.

MrBeast de filantroop

Dit is overigens niet de eerste keer dat Jimmy Donaldson (zoals hij echt heet) mensen helpt, want naast zijn spectaculaire video's zoals zijn eigen versie van Squid Game probeert hij ook de wereld te verbeteren. Hij liet 1.000 blinde mensen door middel van operaties weer zien, 1.000 dove mensen weer horen, voorzag arme dorpen van stroom en maakte extreem vervuilde stranden schoon, om maar een paar voorbeelden te noemen. Naast zijn hoofdkanaal (met 208 miljoen volgers) heeft hij ondertussen zelfs een speciaal MrBeast Philanthropy-kanaal waarop ook al ruim 18 miljoen volgers zitten.

Activisten zijn boos

Toch heeft de beste man met zijn laatste actie de woede van activisten op de hals gehaald. Saran Kaba Jones, de CEO van Face Africa (een stichting die de water-infrastructuur in Afrika probeert te verbeteren) vertelde:

Ik doe dit al 15 jaar, maar we hebben moeite gehad om door te gaan met het werk omdat financiering, bewustwording en belangenbehartiging allemaal inspanning vereisen. Plotseling komt deze persoon langs, die toevallig een blanke man is met een groot platform, en opeens krijgt hij alle aandacht. Het is nogal frustrerend.

Zij is niet de enige, want Jimmy werd naar aanleiding van deze video vaker uitgemaakt voor "white saviour". Andere mensen schamen zich voor hun eigen land, zoals activist Boniface Mwangi:

Wij zijn een schandalig, vreselijk land. Elke vijf jaar geven we nieuw gekozen leden van het parlement en senatoren een autotoelage van 5 miljoen shilling, we betalen elke maand voor de brandstof van die auto's, maar we hebben geen geld om waterputten te boren voor onze mensen? We zijn een bedelende natie die wordt geregeerd door multimiljonairs.

Jimmy heeft zelf inmiddels gereageerd op X, en geeft aan dat hij weinig geeft om de mening van deze mensen en doorgaat met zijn filantropische video's.

Met Halloween gaf hij nog een huis weg

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties