Maker deepfake met Welmoed Sijtsma hoort 120 uur werkstraf tegen zich eisen Nieuws
Auteur
20/10/2023 13:01

Maker deepfake met Welmoed Sijtsma hoort 120 uur werkstraf tegen zich eisen


Dat deepfake superrealistische beelden op kan leveren weten we al een tijdje, maar in sommige gevallen is het maken (en verspreiden) ervan zelfs strafbaar. Daar kwam een 39-jarige man uit Amersfoort achter nadat hij een volwassen video met Welmoed Sijtsma in de hoofdrol in elkaar had geknutseld.

Volwassen deepfakes

Hij pakte in 2021 een random natuurvideo, verving het gezicht van de actrice met het gezicht van Welmoed en plaatste de beelden online. Die gingen als een lopend vuurtje rond en zoals je je enigszins voor kunt stellen was Sijtsma daar niet echt blij mee. Het openbaar ministerie ook niet, en zij eisen een 120-urige werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De officier vertelde:

Het is bijzonder ingewikkeld om je hiertegen te verweren. Veel mensen zullen het onderscheid tussen echt en deepfake niet kunnen maken, waardoor het slachtoffer in haar privacy wordt en is aangetast. De slachtoffers kunnen hier veel last van hebben, ze kunnen zich vernederd en machteloos voelen omdat ze zich nauwelijks kunnen verweren. En dat terwijl ze totaal geen aandeel hebben gehad in het tot stand komen van het materiaal en er ook geen aanleiding toe hebben gegeven.

Welmoed heeft over het voorval wel een serie gemaakt: Welmoed en de seksfakes. De man bleek in het verleden vaker soortgelijke video's te hebben gemaakt en lijkt oprecht spijt te hebben. Hij maakte de video's om te zien of hij dat kon, en om te zien hoe anderen daarop zouden reageren. De uitspraak is op 2 november.

Ze liet de beelden zelf aan familie en vrienden zien

/ / Uitgelichte artikelen

🚨 Protip: als je bent ingelogd kun je reacties plaatsen, stemmen én hebben we extra content voor je. Wacht niet langer, red de wereld en maak hier gratis een account aan!
Meer over
Delen

/ / Reacties