Basisschool Huizen laat 9-jarige transgender toe tot meisjeskleedkamer, bezorgde moeder lanceert protest Nieuws
Auteur
25/09/2023 11:32

Basisschool Huizen laat 9-jarige transgender toe tot meisjeskleedkamer, bezorgde moeder lanceert protest


Je zou haast zeggen dat de transgenderdiscussie iets bijzonder Amerikaans is, maar soms waait dit ook over naar Nederland. Huizen, om precies te zijn, waar op de rooms-katholieke basisschool De Tweemaster ophef is ontstaan over een 9-jarig jongetje dat zich identificeert als meisje.

Het begon toen de dochter van Jessica Kakiay-Yavuz (40) niet meer naar gymles wilde, omdat ze tijdens het omkleden de kleedkamer moet delen met een biologisch jongetje dat zich meer een meisje voelt. Jessica vroeg een gesprek aan met de directeur, en nadat zij elkaar gesproken hadden was het idee om een vervolggesprek te plannen waarbij ook de moeder van het transgender-meisje zou worden uitgenodigd. Een constructief plan dus, maar zover kwam het niet.

Ondermijnen van genderinclusiviteit

Via mail liet de school Jessica weten dat ze toch tot andere inzichten waren gekomen, ze het geheel maar gewoon moest accepteren en dat ze, houd je vast, "bezig was het beleid inzake ’genderinclusiviteit’ van de school te ondermijnen". Zo, steek die maar in je genderneutrale zak. Jessica postte de mail op haar socials, wat haar een heleboel steunbetuigingen opleverde. Inmiddels gaat haar dochter niet meer naar gym en is Rob Hageman, schoolbestuurder van Stichting R.K. Onderwijs Huizen op zoek naar een 'bevredigende oplossing voor beide ouderparen'. Hij zoekt hierbij naar soortgelijke gevallen, maar die zijn er op deze leeftijd in Nederland nauwelijks. Hij sluit niet uit dat, als de ouders voet bij stuk houden, de uitspraak door een rechter zal moeten worden gedaan.

Overigens houdt Jessica vol dat ze op geen enkele manier in twijfel trekt dat de leerling in kwestie zich een meisje voelt en daar alle begrip voor heeft, maar dat de kleedkamer wel een grensgeval is. Wat haar betreft zou een extra kleedkamer een prima oplossing zijn.

In Amerika woedt de discussie al jaren

Ook de moeite waard

Ook de moeite waard

Meer over
Delen

Reacties

Reacties