Zo kies je de perfecte elektrische fiets Algemeen
Auteur
21/09 09:31

Zo kies je de perfecte elektrische fiets


De elektrische fiets is bij de meeste Nederlandse huishoudens niet meer weg te denken. Als echt fietsland is het dan dus ook niet zo gek dat ook jij tot één van de vele hoort die ook in het bezit is van een e-bike. Is dit nu niet het geval en ben je eigenlijk al een tijdje op zoek naar een nieuwe fiets, dan ben je hier aan het juiste adres. Aangezien de keuze best groot is en het lastig kan zijn om te bepalen welke elektrische fiets geschikt is voor je, hebben wij een aantal handige tips voor je. Met deze tips weten we zeker dat het vinden van de perfecte elektrische fiets een stuk eenvoudiger wordt. Dus wil jij weten welke e-bike het beste bij je past, dan is het goed om je alvast eens online te oreren en de keuze uit verschillende elektrische fietsen eens te bekijken. Zo krijg je een een goed beeld bij wat de mogelijkheden allemaal zijn en delen wij een aantal handige tips met je, voor het maken van de uiteindelijke keuze.

De actieradius van de e-bike

Ben je voornemens om iedere dag op de fiets naar het werk te gaan, dan zit je er niet op te wachten om je fiets op je werk op te moeten laden. Kijk daarom dus ook goed naar de actieradius van de accu en houd er ook rekening mee dat deze kan afwijken. De actieradius die wordt gegeven, is vaak een bruto afstand, die afhankelijk is van de mate van ondersteuning die je gebruikt, het gewicht van de persoon op de fiets en ook de temperatuur buiten. Stel dat je iedere dag zo’n 35 kilometer naar je werk moet fietsen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een e-bike met een actieradius van minimaal 60 kilometer. Mocht het dan een keer wat kouder zijn buiten of ben je vergeten je e-bike op te laden, dan kun je in ieder geval de dag erna gewoon naar je werk. Uiteraard niet je oplader vergeten, zodat de accu gedurende je werkdag weer helemaal kan opladen.

Het type motor

E-bikes zijn er in allerlei soorten en maten. Wat vooral belangrijk is om naar te kijken, is de aandrijving. Zo heb je namelijk de keuze uit een motor in het voorwiel, in het midden of in het achterwiel. Omdat we e-bike met achterwielaandrijving eigenlijk bijna niet zien, houden we voor nu de focus op de voor- en middenmotor. Het eerste verschil is natuurlijk de manier van aandrijving. Bij een motor in het voorwiel heb je het gevoel alsof je vooruit wordt geduwd, terwijl een middenmotor een meer natuurlijk gevoel van ondersteuning biedt. Niet alleen zit het verschil hem in het feit dat een middenmotor vaak het meest geschikt is voor vlakke wegen, maar zit er ook een verschil in qua prijs. Zo is een fiets met voorwielmotor vaak wat voordeliger, maar is het wel aan te raden om beide gewoon eens te testen.

Maak een uitvoerige proefrit

Wanneer we een auto kopen, maken we een proefrit. Dus waarom niet bij de aanschaf van een elektrische fiets? Dit is namelijk niet alleen een flinke uitgave, maar ook een aankoop waar je nog jaren mee verder moet. Zorg er daarom dus ook voor dat je verschillende modellen probeert, zodat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken en achteraf geen spijt krijgt.

Deze artikelen wil je ook niet missen

Deze artikelen wil je ook niet missen

Personen