BIOS uitlezen...
Wagnerbaas Prigozhin vermoedelijk omgekomen bij vliegtuigcrash, wie is de schuldige? Nieuws
Auteur
24/08/2023 10:02

Wagnerbaas Prigozhin vermoedelijk omgekomen bij vliegtuigcrash, wie is de schuldige?


Je hebt het nieuws ondertussen ongetwijfeld meegekregen, maar voor degenen die vroeg in bed lagen en daar pas net weer uit zijn: de grote baas van huurlingenleger Wagner, Yevgeny Prigozhin, is zéér waarschijnlijk om het leven gekomen tijdens een vliegtuigcrash in Rusland. Het toestel was op weg van Moskou naar St. Petersburg, maar ging ter hoogte van de Russische regio Tver naar de grond. Alle 10 inzittenden kwamen om het leven, en het heeft er alle schijn van dat de voormalige vertrouweling van Poetin aan boord was, evenals zijn rechterhand Dmitry Utkin. Hun namen stonden op de passagierslijsten en de Russische luchtvaartautoriteit heeft bevestigd dat zij aan boord waren. Ook heeft de Russische Staatstelevisie de dood van beide mannen inmiddels bevestigd.

De crash in beeld

Poetin of Oekraïne?

Maar hoe kon dat gebeuren? Was het een ongeluk, een technisch mankement? Of was er toch iets meer aan de hand? Na de opstand die Pregozhin twee maanden veroorzaakte kun je namelijk wel begrijpen dat Poetin hem liever kwijt dan rijk is, en het zou niet de eerste keer zijn dat iemand ome Vladimir dwarszit en daarna op miraculeuze wijze verdwijnt... De Russen zouden toentertijd de Wagnergroep hebben gevraagd een contract te tekenen om zo in dienst van het Russische leger te komen, maar Wagner weigerde en leek daarna een militaire coup te willen plegen. Hij nam met zijn soldaten de stad Rostov aan de Don in en schoot meerdere Russische gevechtshelikopters uit de lucht. Vlak voordat ze Moskou bereikten trok de groep zich terug.

Er wordt echter ook gedacht dat Oekraïne achter de crash zou zitten. Het was gisteren namelijk toevallig Onafhankelijkheidsdag en iedereen kan ook op zijn vingers natellen dat Prigozhin ook door de Oekraïners niet echt geliefd was. Wordt vervolgd...

De aftermath

Poetin vergeeft niet zo snel

Trending vandaag

Trending vandaag

📷 Nog niet uitgescrold? Bekijk onze oneindige picdump of gifdump!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties