Apple onthult de Vision Pro: de mixed reality-bril met een prijskaartje van 3.499 dollar Tech
Auteur
06/06/2023 09:45

Apple onthult de Vision Pro: de mixed reality-bril met een prijskaartje van 3.499 dollar


Gisteravond was de langverwachte keynote op Apple's ontwikkelaarscongres WWDC en de verwachtingen waren hooggespannen: zou de tech-gigant dit keer eindelijk de veelbesproken bril aankondigen? Het antwoord daarop is ja, want met de Vision Pro heeft Apple weer een nieuw paradepaardje in huis: een AR/VR-bril die standalone draait en dus niet gekoppeld hoeft te worden aan een telefoon of computer.

Wat kun je ermee?

Dus, wat maakt deze bril zo bijzonder? Ten eerste is het gevaarte uitgerust met camera's en een scherm aan de voorkant waar je ogen op te zien zijn. Je kunt het ding bedienen met je oogbewegingen en handgebaren, er is geen losse controller. Wel is er een scrollwiel, net als op de Apple Watch, voor extra bediening. Waarvoor je die kunt gebruiken? Nou, als je bijvoorbeeld een film bekijkt en je geeft 'm een slinger (het wieltje, viespeuk), wordt de ruimte om je heen donker en zit je "in" de film.
Je bent dan overigens niet volledig afgesloten van de buitenwereld. Mensen in dezelfde ruimte kunnen je ogen zien door het scherm aan de voorkant, en als je iets bekijkt, is dat ook te zien aan een bewegingseffect op het schermpje. Als iemand dichtbij komt, wordt die persoon automatisch zichtbaar, zodat je niet schrikt. Voor brildragers is het ding minder geschikt maar ook daar heeft Apple aan gedacht: je kunt magnetische lenzen in de bril klikken om zo alsnog scherp te zien.

Duur geintje

Je kunt de Vision Pro ook aan je Mac koppelen en ermee werken, een soort van kantoor op je hoofd. Verder kun je 3D-films bekijken, FaceTimen met 3D-avatars en uiteraard gamen. Het hele apparaat draait op een externe accu die ongeveer 2 uur mee zou moeten gaan.

Hebben? Dan zul je even in de buidel moeten tasten, zoals het Apple betaamt, want de unit begint bij $ 3.499 en da's in Amerika. Oftewel, zonder belastingen, dus ga er maar vanuit dat de Vision Pro hier rond de € 4.000,- gaat kosten. Pre-order plaatsen dan maar? Het apparaat zal begin volgend jaar beschikbaar zijn!

Samengevat

  • Mixed Reality: De Vision Pro is een mixed reality headset. Het heeft een aantal camera's en aan de voorkant is er een scherm waarmee mensen de ogen van de drager kunnen zien. De headset wordt bestuurd met oogbewegingen, waarbij oogsensoren gebruikers in staat stellen te selecteren wat ze willen.
  • Specs: De Vision Pro draait op een M2-chip, samen met een R1-chip. De schermen zijn dual 4K OLED.
  • Integratie met Mac: Gebruikers kunnen hun Mac gebruiken in combinatie met de Vision Pro op hun hoofd. Het scherm wordt dan vergroot en apps kunnen worden uitgehaald vanaf de Mac. Dit maakt de headset ideaal voor werken tijdens het reizen, waarbij effectief een virtueel kantoor op het hoofd van de gebruiker wordt gecreëerd.
  • 3D-films en -games: De headset kan worden gebruikt om 3D-films in 3D te bekijken, zoals bijvoorbeeld de Avatar-films. Apple Arcade-games kunnen ook worden gespeeld op het virtuele tv-scherm door een controller met de headset te verbinden.
  • Disney Partnership: Tijdens de presentatie toonde Disney's Bob Iger de functies van de headset die Disney zal gebruiken, zoals extra informatievensters tijdens het kijken naar series op Disney+, zoals wiki-achtige pagina's tijdens The Mandalorian. Disney werkt ook aan verschillende AR-ervaringen.
  • Lenzen en speakers: De Vision Pro heeft platte lenzen en is te dun om te dragen met een bril op. Gebruikers die een bril dragen, kunnen magnetische lenzen op de headset klikken, zodat ze nog steeds duidelijk kunnen zien. De leestechnologie is naar verluidt goed genoeg om tekst vanuit elke hoek duidelijk weer te geven, wat een bekende beperking is van veel huidige VR-headsets. De hoofdband van de headset heeft speakers die het geluid naar de oren leiden. Gebruikers kunnen ook oordopjes of koptelefoons dragen, maar de headset zelf heeft ook een geluidssysteem.
  • Batterijduur: De headset gebruikt een externe batterij die twee uur meegaat. Het pakket wordt magnetisch aan de headset bevestigd.
  • FaceTime met 3D-avatar: Wanneer gebruikers FaceTime gebruiken met de headset op, ziet de andere partij een soort 3D-avatar van de gebruiker. De avatar wordt gemaakt met behulp van de 3D-sensoren van de Vision Pro. Gebruikers moeten de headset voor hun gezicht houden en er wordt een 3D-model van hun gezicht gebouwd, dat vervolgens realistisch meebeweegt met de spraak van de gebruiker.
  • Beveiliging: De headset is beveiligd met een irisscanner. Net zoals de vingerafdrukscanner en gezichtsscanner op Macs en iPhones, kan de Vision Pro dingen biometrisch beveiligen. Aankopen en informatie zijn daarom alleen zichtbaar voor de persoon met de juiste iris.

De eerste ervaringen van MKBHD

De complete keynote

/ / Poll

/ / Ook de moeite waard

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

/ / Reacties