Alberto Stegeman legt krankzinnige martelpraktijken op Groningse zorgboerderij vast TV
Auteur
24/04/2023 10:18

Alberto Stegeman legt krankzinnige martelpraktijken op Groningse zorgboerderij vast


Misdaadjournalist Alberto Stegeman heeft in zijn carrière al de nodige misstanden vastgelegd. Toegegeven, in veel uitzendingen zit hij in een suffe vermomming achter een oplichter aan, maar de uitzending van gisteravond was van een heel ander kaliber. Naar eigen zeggen de meest heftige zaak die hij in 18 jaar programma maken heeft behandeld: de zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde.

Deze zorgboerderij bood ruimte aan mensen met allerlei verschillende problemen: van zwaar meervoudig gehandicapten tot mensen met schizofrenie en alles daartussen. Je zou zeggen dat daar liefdevol mee wordt omgegaan omdat het in eerste instantie natuurlijk gewoon mensen zijn, en omdat zij totaal niet voor zichzelf kunnen zorgen en bij alles dat ze doen hulp nodig hebben.

Bizarre martelpraktijken

Niets was in deze zorgboerderij minder waar, want te zien was hoe cliënten werden geslagen, werden bekogeld met sinaasappels, met rolstoel en al in stikdonkere ruimten werden gezet, werden gemarteld tijdens het eten en hoe de inwoners keihard moesten werken. Ging het niet snel genoeg? Dan kregen ze geen eten. Een zwaar gehandicapte bewoner die per dag maximaal 10 minuten in een sta-tafel kon worden geplaatst werd daar rustig twee uur in gezet, en van loopwagens werd het zadel verwijderd zodat training extreem pijnlijk werd. Ook was duidelijk te zien hoe een medewerker een wasmand pakte en deze met geweld over het hoofd van een bewoner duwde, waardoor een neuswond ontstond. Iets waarvan de bewoner de schuld kreeg. Het meest bizarre? Deze praktijken kwamen niet uit een undercover-actie van meerdere jaren maar vonden plaats in VIER DAGEN.

Een aantal voorbeelden van de misstanden

Groningers naar de boerderij

De misstanden zijn meerdere keren gemeld bij de inspectie, maar met deze berichten werd niets gedaan. Inmiddels heeft Stegeman bekend gemaakt dat er 6 mensen zijn opgepakt (al zijn die op vrije voeten gedurende het onderzoek) en dat het zorgcentrum al een tijdje is gesloten en inmiddels door nieuwe eigenaren is overgenomen. Dat weerhield bloedlinke Groningers er overigens niet van om gisteravond even verhaal te komen halen, al werden die door de politie op de hoogste gesteld en weer weggestuurd.

Uiteraard is op Twitter al een ware heksenjacht aan de gang en dus kunnen eigenaren Michel K. en Paul W. maar beter even binnen blijven want er zijn nogal wat mensen die een hartig woordje met ze willen spreken. Volgende week is het tweede deel van de uitzending te zien.

Een aantal reacties op Twitter

De volledige aflevering

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

Meer over
Delen

Reacties

Reacties