Netflix aangeklaagd door Egyptische advocaat vanwege "zwarte Cleopatra" Nieuws
Auteur
20/04/2023 12:04

Netflix aangeklaagd door Egyptische advocaat vanwege "zwarte Cleopatra"


Het is tegenwoordig niets nieuws meer dat personages die al eeuwenlang blank zijn ineens worden afgebeeld door zwarte acteurs. Dat gebeurde onlangs nog met Ariël uit De Kleine Zeemeermin, waarover uiteraard ook flinke ophef ontstond. De oorsprong is namelijk een Deens sprookje en iedereen kent Ariël als een blank meisje met knalrood haar en ineens wordt ze afgebeeld door de zwarte Halle Bailey. Er is nauwelijks een middenweg te vinden: ben je het daarmee oneens dan ben je een racist, ben je het er wel mee eens dan ben je woke.

De Egyptische advocaat Mahmoud al-Semary is echter wél klaar met het door hem genoemde afro-centrisme en hij klaagt Netflix aan vanwege de huidskleur van Cleopatra in de nieuwe serie Queen Cleopatra. Daarin wordt de hoofdrol gespeeld door de zwarte actrice Adele James en dar kan volgens hem niet. Hij verwoordt het echter netjes:

Het meeste van wat het Netflix-platform laat zien, is in tegenspraak met islamitische en maatschappelijke waarden en principes, vooral de Egyptische. Om de Egyptische nationale en culturele identiteit onder Egyptenaren over de hele wereld te behouden, moet er trots zijn in het maken van dergelijk werk.

Ook de voormalig Egyptische president Zahi Hawass deed een duit in het zakje:

Netflix probeert verwarring te zaaien door valse informatie te verspreiden; namelijk dat de oorsprong van de Egyptische beschaving zwart zou zijn.

Volgens de Egyptenaren wordt het Afrocentrisme gezien als een bedreiging voor hun eigen geschiedenis, omdat de meeste Egyptische farao's niet zwart waren. Als gevolg hiervan hebben verontwaardigde mensen een petitie gestart die in een paar dagen tijd 85.000 handtekeningen heeft verzameld voordat deze werd verwijderd. Wordt gegarandeerd vervolgd!

De trailer van de serie

Check dit ook even

Check dit ook even

👉 Handig: volg ons ook op WhatsApp Channels
Meer over
Delen

Reacties

Reacties