Documentaire
Auteur
18/04 16:57

Slangen zien en stemmen horen: een duik in de wereld van psychoses


In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de impact van psychoses bij jongeren, en de rol die drugs hierbij kunnen spelen. Een #psychose is een (ernstige) psychische aandoening, waarbij de grip op de realiteit verloren gaat en men last kan hebben van hallucinaties en wanen. De combinatie van psychoses en drugsgebruik bij jongeren vormt een complex en groeiend probleem want volgens onderzoek heeft 20% van de jongeren wel eens een 'psychotische ervaring' gehad.

De wereld van psychoses

In deze mini-documentaire duikt Nieuwskamer in de wereld van psychoses. Paul ging op zijn 17e naar het Sziget Festival en experimenteerde voor het eerst met MDMA waarna hij psychotische klachten ontwikkelde. 

En ineens realiseerde ik me van, wauw, ik ben echt hard aan het trippen [...] op een gegeven moment dacht ik van, hè, ze kijken de hele tijd naar mij. Ze hebben het over mij. Uiteindelijk dacht ik dus dat zij over mij zongen. En uiteindelijk sloeg dat een beetje door

Het verhaal van Saskia is compleet anders, want zij heeft sinds haar 11e last van schizofrenie, oftewel een psychosegevoeligheidssyndroom. 

Ik heb schizofrenie. Voor mij betekent het deels psychotische klachten. Stemmen horen, dingen zien die er niet zijn. Soms contact met de werkelijkheid verliezen. Eigenlijk alles wat stress veroorzaakt zorgt bij mij weer voor toename van psychotische klachten. De eerste dag van middelbare school werd ik gewoon enorm in de war. Ik begon stemmen te horen. Ik was zo bang. Toen ben ik in feite psychotisch geworden.

Bekijk de hele video hier 👇

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

Reacties

Reacties

Personen