BIOS uitlezen...
Internationale vrouwendag 2023: deze 10 dingen mochten vrouwen vroeger niet Random
Auteur
08/03/2023 18:31

Internationale vrouwendag 2023: deze 10 dingen mochten vrouwen vroeger niet


Vroeger was alles beter zeggen ze wel eens. Klopt voor veel dingen ook wel, behalve voor veel vrouwen. Tenminste, voor vrouwen met een eigen mening en ideeën. Die had je vroeger nog niet zoveel omdat ze druk waren met de kinderen en het huishouden. Ook een full time baan tenslotte. Maar, daar zijn steeds meer vrouwen wel een beetje klaar mee, zo lijkt. Die willen veel liever werken en carrière maken. En dat kan allemaal tegenwoordig, maar of ze het écht willen is een tweede.

Toch is er een heleboel veranderd in de afgelopen jaren. Omdat het vandaag Internationale Vrouwendag is hebben we eens opgezocht wat er voor vrouwen is veranderd op het gebied van rechten. Die hadden ze vroeger namelijk een stuk minder!

1. Een bankrekening openen

Als vrouw zijnde mocht je vroeger niet naar de bank te gaan en een eigen rekening openen zonder toestemming van hun man. Vanaf 14 juni 1956 mochten ze dit pas en werden ze 'handelingsbekwaam' gezien.

2. Stemmen

Vrouwen hadden tot 1917 geen actief kiesrecht. Alleen mannen konden hun stem uitbrengen.

3. Astronaut worden

Pas in 1978 werd de eerste astronaut toegelaten door Nasa, Sally Kristen Ride.

4. Werken

Mocht ook niet na een huwelijk. Poetsen en kinderen opvoeden was tenslotte hun taak.

5. Studeren

Niet nodig, kinderen krijgen en moederen! Pas in 1871 kwam Aletta Jacobs in actie en ging als eerste vrouw studeren aan een hbs.

6. Een broek dragen

Niet nodig, is voor mannen! Pas tegen het einde van de negentiende eeuw versoepelde de wetgeving en mocht een vrouw alleen als ze ging fietsen of paard-rijden (met toestemming van het stadsbestuur) een broek dragen.

8. Werken tijdens zwangerschap

Tot 1978 had een werkgever in Amerika het recht om een zwangere vrouw te ontslaan. Gewoon, omdat ze nou eenmaal zwanger waren. Maar liefst 40% van de werkgevers maakte daar ook gebruik van.

9. Voogdij

Vanaf het jaar 1839 krijgen getrouwde vrouwen in Nederland het recht op voogdij over hun kinderen.

10. Huwelijkswet

In 1922 wordt de Huwelijkswet aangenomen waardoor vrouwen dezelfde rechten (en plichten) krijgen als mannen in het huwelijk.

Ook de moeite waard

Ook de moeite waard

📹 Nog wat tijd over? Check het nieuwe videokanaal!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties