Bitcoin stijgt 40% in een enkele weken en Litebit biedt staking met een mooie APY! Crypto
Auteur
02/02/2023 17:33

Bitcoin stijgt 40% in een enkele weken en Litebit biedt staking met een mooie APY!


Als het slecht gaat in de cryptomarkt zie en lees je dat overal; van het RTL Nieuws tot aan Editie NL en het Jeugdjournaal. Maar, als Bitcoin 40% stijgt in waarde hoor je ze niet hè. Nee, dan is het ineens niet meer interessant. Nou, dan doen wij het maar. Gewoon omdat het kan en het nog steeds een hele interessante ontwikkeling is. Het is namelijk niet alleen interessant om te investeren in de bekende munten als Bitcoin en Ethereum, maar je kunt tegenwoordig ook veel munten staken. Maar hoe werkt dat eigenlijk? We leggen het even uit, want zo zijn we.

Wat is staking?

Wanneer je crypto in bezit hebt kun je deze gebruiken om te staken als deze crypto werkt met een Proof-of-Stake (POS) mechanisme. Partijen die hun crypto staken (ook wel stakers genoemd), ondersteunen daarmee de blockchain en krijgen daar beloningen voor. Stakers verifiëren meestal transacties in het netwerk door de geldigheid van het volgende block met hun eigen stake (inzet) te garanderen. Bevestig jij incorrect het volgende block, dan krijg je geen beloning of word je zelfs bestraft. Daarom heeft iemand die staket er geen baat bij om de blockchain te manipuleren: daarmee snijdt diegene zichzelf in de vingers. Daardoor zijn stakers niet alleen belangrijk voor het netwerk, maar over het algemeen ook vertrouwd. Sommige blockchains vereisen stakers om een specifiek minimum aan crypto vast te houden, terwijl anderen dat niet doen.

Hoe werkt staking?

Om nieuwe transacties te valideren, moet een POS blockchain nieuwe blocks produceren. Blockproductie en validatie worden gedaan door stakers die ook wel validators worden genoemd. Om te voorkomen dat de blockchain wordt gemanipuleerd, kiest het netwerk een willekeurige validator. Zodra de validator gekozen is, controleert deze het block. Als het correct is, wordt het gevalideerd, beoordeeld en vervolgens bevestigd. In ruil daarvoor ontvangt de gekozen validator een block reward in de vorm van crypto (zoals een miner dat ook krijgt). 

Wat is het verschil tussen Flexible en Locked Earn?

Flexible en Locked zijn onderdeel van het Earn aanbod, wat betekent dat je lekker achterover kunt leunen, HODL’en en je crypto het werk voor je kunt laten doen. Met beide methoden verdien je beloningen over je crypto. Twee belangrijke verschillen tussen Flexible en Locked Earn zijn de termijn en de beloningen. Flexible Earn kun je op elk moment stopzetten, en je kunt wanneer jij wilt je crypto verkopen of opnemen. Met Locked Earn zet je je crypto voor een bepaalde periode "vast". Deze laatste methode levert meestal hogere beloningen op, maar je verliest wat flexibiliteit en controle.

Wat is Annual Percentage Yield (APY)?

APY, wat staat voor jaarlijkse procentuele opbrengst, is het tarief dat je over een jaar op jouw crypto kunt verdienen en het omvat samengestelde rente. De jaarlijkse procentuele opbrengst wordt uitgedrukt als een op jaarbasis berekend percentage.

Let op: Je wordt elke week uitbetaald, wat slechts een fractie is van het totale APY percentage. Bijvoorbeeld: je koopt 1000 LooksRare met een APY van 15%, je ontvangt dan elke week een kleine hoeveelheid LooksRare wat vervolgens over het hele jaar optelt tot 1150 LooksRare. Je ontvangt niet elke week of elke maand 15%. De waarde in euro zal fluctueren gezien de prijzen op de markt continu veranderen.

Wat is on- en off-chain staking?

On-chain staking gebeurt op Proof-of-Stake blockchains, zoals Ethereum en Cardano. Jouw crypto wordt dus op deze blockchain gestaket, vandaar de naam on-chain staking.

De tegenhanger hiervan is off-chain staking, wat ook wel eens lending genoemd wordt. Hierbij stake je jouw crypto niet direct op de blockchain.

In crypto verwijst lending naar het uitlenen van jouw crypto aan andere, externe partijen, met als doel om daar geld aan te verdienen. Je kunt dit vergelijken met een bank die jouw geld uitleent aan andere, externe partijen.

Het belangrijkste verschil dat je dus moet weten over on- en off-chain staking is dat on-chain staking nuttig is om het netwerk te ondersteunen en draaiende te houden (en je daarvoor beloond wordt). Off-chain staking heeft puur een financieel motief en kent verder geen technisch nut voor de blockchain. Zowel on- en off-chain staking kennen hun eigen risico’s, waarbij off-chain de meest risicovolle is omdat alles buiten de blockchain om gebeurt.

Hoe werkt dit bij LiteBit?

LiteBit biedt alleen on-chain staking aan van crypto die met Proof-of-Stake werken. Bitcoin is een Proof-of-Work blockchain, waardoor on-chain staking technisch helemaal niet mogelijk is. Daarom kun je bij LiteBit geen beloningen ontvangen over Bitcoin. De crypto van LiteBit klanten wordt veilig bewaard in wallets die door LiteBit beheerd worden. Daarnaast wordt het kapitaal van LiteBit niet uitgeleend aan andere partijen of geïnvesteerd in cryptomunten.

👉 Ook achterover leunen, maar toch geld verdienen met je crypto? Check dan het programma van Litebit!

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

Meer over
Delen

Reacties

Reacties