BIOS uitlezen...
Wat een verrassing: Femke Halsema pleit voor landelijk vuurwerkverbod na "onrustige oudejaarsnacht" Nieuws
Auteur
02/01/2023 10:39

Wat een verrassing: Femke Halsema pleit voor landelijk vuurwerkverbod na "onrustige oudejaarsnacht"


Het was na twee jaar corona weer een 'ouderwets' oud en nieuw, dus mét vuurwerk. Niet in alle gemeenten overigens, want op een aantal plekken gold een lokaal verbod. Je mocht op die plekken echter wél vuurwerk kopen, klein detail, en dus bleek zo'n verbod absoluut niet te handhaven. De politie had ook besloten geen boetes uit te delen tenzij er echt grote problemen ontstonden.

Die ontstonden overigens ook op meerdere plekken, want bij rellen en opstootjes werd er gevochten met de politie en ook met vuurwerk gegooid. Alleen in Den Haag al raakten 12 agenten gewond, waarvan een aantal richting het ziekenhuis moest. Ook het vanwege de wind verboden vreugdevuur in Floradorp werd doodleuk aangestoken waardoor er toch wel een licht ontvlambare situatie ontstond. De brandweer besloot het vuur alsnog gecontroleerd te laten uitbranden.

Je kon er dus ook op wachten dat Femke Halsema nu pleit voor een landelijk vuurwerkverbod, net als haar Nijmeegse collega Hubert Bruls:

Zolang de landelijke wet- en regelgeving niet wordt aangepast, zitten we met een onhoudbare situatie in onze stad. Vuurwerk kopen mag, maar afsteken niet. Ik doe dan ook nogmaals een dringend appel op het kabinet om de wetgeving aan te passen met de situatie van vannacht nog vers in het geheugen.

Of dat echter iets op gaat lossen valt te bezien, want vorig jaar was het óók op veel plekken onrustig en toen gold er wél een landelijk verbod. Net als in 2021, toen de politie ook op meerdere plekken werd belaagd. Is het dan niet meer een doorgesnoven-idiotenprobleem in plaats van een vuurwerkprobleem? Er gaan dan ook veel stemmen op om illegaal vuurwerk als verboden wapenbezit te behandelen zodat de straffen vele malen hoger komen te liggen, maar het 'gewone' vuurwerk met rust te laten. Wat vind jij?

Halsema over het vuurwerkverbod

Halsema over Duindorp

Ook bij WNL werd de kwestie besproken

Poll

Poll

Veel besproken

Veel besproken

Meer over
Delen

Reacties

Reacties