BIOS uitlezen...
Nieuw-Zeeland gaat roken levenslang wettelijk verbieden voor iedereen die nog geen 14 is Nieuws
Auteur
13/12/2022 12:30

Nieuw-Zeeland gaat roken levenslang wettelijk verbieden voor iedereen die nog geen 14 is


Iedereen weet ondertussen wel dat roken niet heel gezond is. Het is ook praktisch onbetaalbaar geworden, dus hoe jongeren anno nu überhaupt kunnen roken is ons een raadsel, maar dat terzijde. Organisaties wereldwijd doen er alles aan om het roken uit te bannen, maar ja, die takabslobby hè... Toch gaat Nieuw-Zeeland een flinke stap zetten, want zij gaan roken verbieden voor iedereen onder de 14.

Dat klinkt niet zo spannend want de meeste mensen onder de 14 roken sowieso nog niet, maar er zit een kleine twist aan dit verhaal: ben je nog geen 14 als de nieuwe wet ingaat dan is roken wettelijk gezien de rest van je leven verboden. Oftewel, alle rokers van boven de 14 mogen dit leven nog met een peukie ten einde brengen, maar daarna is het gebeurd. Ook wordt het nicotinegehalte in sigaretten drastisch verlaagd en gaat het aantal verkooppunten van 6.000 naar nog slechts 600. De wet was al een tijdje in de maak, maar is er nu ook daadwerkelijk doorheen.

De Nieuw-Zeelandse 'health minister' Ayesha Verrall zei hierover:

Thousands of people will live longer, healthier lives and the health system will be $5bn better off from not needing to treat the illnesses caused by smoking, such as numerous types of cancer, heart attacks, strokes, amputations.

De wet zou in 2025 in moeten gaan. Wat vind je: is dit ook wat voor Nederland of gaat dit wat te ver?

Een nieuwsbericht over (toen nog) de conceptwet

Poll

Poll

Voorlopig kan dit nog

Trending vandaag

Trending vandaag

📷 Nog niet uitgescrold? Bekijk onze oneindige picdump of gifdump!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties