BIOS uitlezen...
Meningen verdeeld: voetballers Kökcü en El Yaakoubi weigeren regenboogband te dragen vanuit geloofsovertuiging Sport BSR Agency
Auteur
17/10/2022 10:25

Meningen verdeeld: voetballers Kökcü en El Yaakoubi weigeren regenboogband te dragen vanuit geloofsovertuiging


Het idee was best sympathiek: alle aanvoerders in het betaalde voetbal zouden de afgelopen speelronde een speciale regenboogband dragen om daarmee, in het kader van Coming Out Day, aandacht te vragen voor LHBTIQ+-gemeenschap, waarbij we ondertussen vast wat letters vergeten. Ook de cornervlaggen en de ESPN-plopkappen waren afgelopen weekend helemaal in stijl. Echter had de KNVB niet gerekend op twee spelers: Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior.

Uit geloofsoverwegingen deden zij niet mee aan de actie. Gökcü droeg zijn aanvoerderschap voor één wedstrijd over aan Gernot Trauner, terwijl El Yaakoubi een andere band droeg met daarop het woord "respect". Kökcü reageerde vooraf:

Ik heb besloten de regenboog-aanvoerdersband van deze speelronde niet te dragen. Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur. Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten.

El Yaakoubi probeerde met zijn band de actie breder te trekken:

Laat ik vooropstellen dat ik het heel belangrijk vind dat iedereen zichzelf kan zijn. Daar sta ik ook voor. En ik vind respect voor iedereen belangrijk, ook voor mensen die er net iets anders tegenaan kijken. We moeten respect hebben voor elkaars normen en waarden. [...] Er is heel veel problematiek in de wereld en er zijn veel onderwerpen die onderbelicht worden, zoals armoede.

Kritiek

Aan de ene kant is er vooral vanuit de kant van deze geloofsovertuiging nogal wat problematiek rondom homoseksualiteit en was het dragen van zo'n band een prima statement geweest. Aan de andere kant: vrijheid van religie, meningsuiting is ook belangrijk, en actie ondersteunen waar je niet achter staat kan ook niet de bedoeling zijn.

Er was in elk geval genoeg ophef, waarbij de meningen nogal verdeeld zijn. Veel mensen vinden het hypocriet om zo'n band niet te dragen, maar wel elke week te spelen in een shirt/uitzending vol gokreclame, iets waar de Islam ook niet echt mals over is. Anderen vinden de mannen juist helden en vinden dat zij hiermee laten zien wél over een ruggengraat te beschikken.

Een discussie bij Studio Voetbal

Bekijk de hele aflevering hier.

Supporters vonden Cökcü een held

Poll

Poll

Nog meer interessants

Nog meer interessants

🚨 Protip: als je bent ingelogd kun je reacties plaatsen, stemmen én hebben we extra content voor je. Wacht niet langer, red de wereld en maak hier gratis een account aan!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties