BIOS uitlezen...
Wereldkampioen Max Verstappen is vandaag 25 geworden, tijd voor een trip down memory lane Sport BSR Agency
Auteur
30/09/2022 12:00

Wereldkampioen Max Verstappen is vandaag 25 geworden, tijd voor een trip down memory lane


Op 30 september 1997 werd Max Emilian Verstappen geboren en eigenlijk was al voor zijn geboorte duidelijk dat hij in de autosport terecht zou komen. Zijn vader was namelijk Jos Verstappen, tot dat moment Nederlands meest succesvolle F1-coureur, en zijn moeder was Sophie Kumpen die ook geen onverdienstelijk karter en autocoureur was. Jos Verstappen was op dat moment actief bij het team van team van Tyrell-Ford en zo was Max als baby al in op de kartbaan én in de paddock te vinden.

Max tijdens het kartkampioenschap in 1997

BSR Agency

Bij papa bij de karts in 1999

BSR Agency

Het begin van zijn carrière

Op zijn vierde werd hij voor het eerst in een kart gehesen en toen hij 7 werd ging hij voor het eerst kampioenschappen rijden. Niet zonder succes, want zijn allereerste kampioenschap in de miniklasse won hij direct, en ook het jaar erop werd hij met gemak kampioen. Niet zomaar, maar door gewoon keihard alle 21 races te winnen. In 2007 deed hij datzelfde in de hogere Rotax Mini Max-klasse en in 2008 werd besloten om aan drie kampioenschappen tegelijk mee te doen. Het wordt wellicht wat saai, maar hij pakte ze allemaal met grote overmacht.

Tot en met 2013 bleef hij met extreem veel succes actief in de karting, maar aan het einde van dat jaar begon het echte werk en mocht hij testen in zowel een Formule Renault 2.0 als in de Formule 3-auto van team Motopark.

Met papa en mama langs de baan

BSR Agency

Op de kartbaan in 2007

BSR Agency

Max als kartkampioen in 2010

BSR Agency

Op het podium met de inmiddels overleden Anthoine Hubert in 2010

BSR Agency

In de kart in 2012

BSR Agency

Met vader Jos tijdens het kartkampioenschap in 2012

BSR Agency

Door naar de Formulewagens

In 2014 maakte Max zijn debuut in de Formule 3 en wist in zijn eerste jaar maar liefst 9 races te winnen. Kampioen werd hij niet (die eer ging naar Esteban Ocon), mede dankzij een hoop technische uitvalbeurten, maar hij maakte direct indruk genoeg op Helmut Marko, de big chief achter Red Bull Racing. Hij werd op 12 augustus ingelijfd als Red Bull Junior, en op 18 augustus kwam het grote nieuws: hij werd coureur bij Scuderia Toro Rosso als vervanger van Jean-Eric Vergne. Dat leverde een hoop ophef op, want was zo'n jochie van 17 die nog niet eens een rijbewijs had wel geschikt voor de F1?

Na zijn F3-overwinning op Spa-Francorchamps in 2014

BSR Agency

Zijn eerste F1-races

Tijdens zijn tweede race scoorde hij direct punten met een 9e positie, waarmee de meeste critici de mond wel werd gesnoerd, maar de echte definitieve doorbraak kwam in 2016, toen op 5 mei bekend werd gemaakt dat Max per direct op zou schuiven naar het grote Red Bull Racing, ter vervanging van de matig presterende Daniil Kvyat. Zijn eerste race was die in Spanje en we vermoeden haast dat je je die nog wel kunt herinneren, maar we frissen graag je geheugen nog even op. Johee, johoo!

Max op het podium na zijn eerste overwinning

BSR Agency

Een paar jaar later, in Monaco (2019)

BSR Agency

Kampioen!

Waar Max in het begin nog wel regelmatig fouten maakte door te gehaast te zijn leek hij in 2021 echt klaar te zijn voor een kampioenschap, en die kwam er dan ook na een epische strijd met Lewis Hamilton. Oké, een ietwat controversiële beslissing viel in de laatste race helemaal zijn kant op, maar aan de andere kant was die kampioenschap meer dan verdiend. 

Max als kersverse wereldkampioen in Abu Dhabi

BSR Agency

De legendarische foto met zijn vader in Abu Dhabi

BSR Agency

Dit seizoen doet hij dat, zij het met wat minder weerstand, nog eens dunnetjes over. Wat heet, Verstappen kan aankomend weekend in Singapore al wereldkampioen worden. Misschien is het mooier als dat volgende week in Japan gebeurt, gezien hij rijdt met een Honda-blok achterin en de Japanners daar he-le-maal gek worden, maar dat hij dit jaar weer de beker pakt lijkt haast onmisbaar.

Dankzij Verstappen is Nederland helemaal Formule-1-gek geworden en hij heeft er grotendeels voor gezorgd dat we nu zelfs weer een race in ons eigen landje hebben. Wij zijn er in elk geval klaar voor, laat al die wereldtitels maar komen!

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis Android app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
ℹ️ Psssst. We hebben ook een gratis iOS app met notificaties en minder reclame. Download hem hier!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties