BIOS uitlezen...
Armageddon in het echt: NASA beukt asteroïde Dimorphos om zijn koers te wijzigen Nieuws
Auteur
27/09/2022 10:21

Armageddon in het echt: NASA beukt asteroïde Dimorphos om zijn koers te wijzigen


In Armageddon vloog Bruce Willis naar een aarde-bedreigende asteroïde om deze met een kernwapen aan gruzelementen te blazen. NASA deed dat vannacht nét even iets anders, maar niet minder indrukwekkend! In november lanceerden zij namelijk een ruimtesonde, Dart genaamd, die na 11 miljoen kilometer reizen in zou moeten slaan op de asteroïde Dimprohos. Niet omdat deze de aarde zou bedreigen, maar als een soort van test case waar 1000 mensen meer dan 7 jaar aan hebben gewerkt.

Die test is meer dan geslaagd, want om 1:14 Nederlandse tijd raakte Dart de vliegende hoop steen op exact 17 meter van het midden waardoor deze inderdaad uit koers raakte. Niet zo gek, want de unit vloog op dat moment met een snelheid van 22.000 kilometer per uur. Het werk is overigens nog niet gedaan, want wetenschappers gaan nu precies meten hoe die koers veranderd is. In 2024 zal een Europees ruimtevaartuig (Hera) worden gelanceerd om te zien wat de inslag met Dimorphos heeft gedaan. Dat duurt overigens wel even, want de ETA ligt ergens in 2026.

Update: Google is er ook al op ingesprongen: als je nu op Dart Mission zoekt krijg je een speciale animatie te zien. Hier klikken kan ook.

Het moment van impact

De volledige livestream

Vandaag ook veel bekeken

Vandaag ook veel bekeken

Meer over
Delen

Reacties

Reacties