BIOS uitlezen...
Volgens ABN-AMRO is er nog helemaal geen energiecrisis en moeten steunmaatregelen uitgesteld worden Nieuws
Auteur
19/09/2022 13:00

Volgens ABN-AMRO is er nog helemaal geen energiecrisis en moeten steunmaatregelen uitgesteld worden


Stel je even voor: je bent een enorme bank, je hebt in 2008 nog bijna 17 miljard aan staatssteun gehad zodat je niet omviel en momenteel verdien je lekker aan de gestegen hypotheekrente en leningen die je overal uit hebt staan. De aanvragen voor kredieten en soortgelijke zaken vliegen je om de oren vanwege de torenhoge inflatie want mensen kunnen nauwelijks meer rondkomen. Niet in de laatste plaats vanwege de absurd hoge energierekeningen. Wat doe je dan?

Precies, je gaat in het wilde weg lopen roepen dat er (nog) helemaal geen energiecrisis is en dat alle steunmaatregelen nog even uitgesteld moeten worden "totdat het echt nodig is". Nee, dat verzinnen we helaas niet. Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO vertelt:

Het gemiddeld maandbedrag was in augustus 166 euro, vorig jaar augustus 132 euro. Dat is 26 procent meer. Dat percentage staat in schril contrast met het CBS-inflatiecijfer voor energie van 152 procent. Het CBS rekent alsof ieder huishouden elke maand een nieuw contract moet afsluiten, waardoor de prijsstijging veel hoger lijkt dan hij werkelijk is. [...]

Als de stookkosten begin volgend jaar echt oplopen, worden het aantal wanbetalers naar verwachting wel meer. Maar op dit moment is er nog geen energiecrisis voor iedereen. Dat lijkt door alle verhalen nu zo, maar dat is niet zo.

De energiecrisis komt er wel aan. Dus maak het beleid, zet alles klaar om het uit te voeren, maar wacht tot het nodig is. Help alleen mensen die kopje onder dreigen te gaan, probeer niet ieders koopkracht te herstellen. Als je de inflatie echt aan wil pakken dan kom je niet onder de pijnlijke constatering heen dat mensen hun consumptie terug moeten schroeven. (Bron: Hart van Nederland)

Nu zijn wij geen economen en is onze kennis over inflatie nét even iets minder dan bij de hoofd-rekenwonders van de ABN, maar dit verhaal moet je even gaan vertellen aan bakkerijen die hun deuren kunnen sluiten en de onderklasse die met energierekeningen van 700 euro zit. Kijken hoe gezellig dat gesprek wordt...

Deze bakker doet per 15 oktober zijn deuren dicht

Retepopulair, checken dus!

Retepopulair, checken dus!

Reacties

Reacties

Personen