BIOS uitlezen...
Allememaggies: Bassie is 87 geworden, dit waren enkele opvallende momenten uit zijn carrière Shownieuws BSR Agency
Auteur
17/09/2022 12:00

Allememaggies: Bassie is 87 geworden, dit waren enkele opvallende momenten uit zijn carrière


De meesten van ons zijn er allemaal groot mee geworden, of zijn er alsnog bekend mee geraakt door de oneindige herhalingen op tv: Bassie en Adriaan. Gespeeld door de gebroeders van Toor, en in samenwerking met Joop van den Ende bedacht. Vanaf 1978 was het duo niet van de publieke omroep weg te slaan. Vandaag is Bassie alweer 87 jaar geworden en blikken we even terug op een aantal opvallende momenten uit zijn carrière.

Bassie en Adriaan op tv

Van 1978 tot 1996 maakten Bas en zijn broer Aad de legendarische serie, en als je een beetje geluk hebt kun je links of rechts nog wel een herhaling meepakken want die worden nog regelmatig uitgezonden. Hierna gingen de mannen het theater in maar in 2003 viel het doek voor dit duo definitief. Nadat Aad was genezen van kanker aan de speekselklieren begon ook Bassie met zijn gezondheid te klooien: een auto-immuunziekte maakte zijn leven zo kapot dat hij aangaf over euthanasie na te denken. Gelukkig kwam het niet zover en knapte de beste man weer aardig op, evenals Adriaan die in 2010 genezen werd verklaard.

Bekende uitspraken

De kans dat je de serie de laatste -tig jaar bewust hebt bekeken is niet heel groot, maar hoogstwaarschijnlijk kun je nog steeds een behoorlijk aantal van de uitspraken van Bassie citeren. Naast "ADRIAANTJÈÈÈÈÈÈ" en "Allemaggies" kwamen er elke uitzending wel weer bekende quotes voorbij, reden genoeg voor Humberto om daar tijdens een interview een mooie compilatie van te maken.

Zijn broer Aad

Bassie was dan altijd wel de vrolijke clown, maar zonder zijn acrobatische maat Adriaan was hij natuurlijk nergens. Bassie als dommekracht, Adriaan als de verstandige van de twee en samen losten ze uiteraard alle mysteries en puzzels op. Hij was overigens niet alleen een acrobaat in de serie: ook in het echt begon hij, eveneens samen met zijn broer Bas, de acrobaten-act The Crocksons waarmee ze hun wereldberoemde 'stoelenact' deden en daarmee de hele wereld over toerden. Vandaar dat Adriaan dus tot 1986 al zijn 'stunts' zelf deed, al werd hem dat na een liesoperatie onmogelijk.

Relletje dankzij Robert Jensen

Na die enorme successen kun je er natuurlijk op wachten dat je gepersifleerd wordt. Tot en met 2005 kon je "Bassie" dan ook horen in het radioprogramma van Robert Jensen, waarin de clown tekeer ging tegen kinderen, het leven in het algemeen en eigenlijk alles dat hij tegenkwam. Dat liep uit op een klein relletje, want de imitatie (gedaan door Frank Evenblij) was zó goed dat mensen werkelijk geloofden dat het Bassie zelf was, waardoor de echte Bas zich genoodzaakt voelde Jensen te vragen om met dat item te stoppen.

De boobies van Georgina Verbaan

Toch had deze beste man ook wel een klein schaduwkantje, want de uitspraak "Allememaggies, wat zijn ze gegroeid!" over de boobies van Georgina Verbaan, die weten de meeste mensen zich nog wel te herinneren. Had hij dat nu gedaan, was hij zeer waarschijnlijk gecanceld door alle sneeuwvlokjes. 

Het duo anno nu

Inmiddels is Bassie dus 87 en Adriaan 79 en afgezien van wat interviews en openingen (van bijvoorbeeld de Bassie en Adriaan-tentoonstelling in Museum Vlaardingen) doen beide heren niet zoveel meer. Hoeft ook niet meer, want na al die series, liedjes, films en theatershows is het ook wel even mooi geweest. Van harte Bassie, tijd voor slagroomtaart!

BSR Agency

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte artikelen

📷 Nog niet uitgescrold? Bekijk onze oneindige picdump of gifdump!
Meer over
Delen

Reacties

Reacties